Obiectivul administraţiei Trump privind o creştere economică anuală de peste 3% pentru o perioadă îndelungată este puţin probabil să fie îndeplinit, parţial deoarece s-a ajuns la un grad aproape complet de ocupare a forţei de muncă, se arată în raportul FMI. 

În aprilie, FMI estima un avans al PIB-ului SUA de 2,3% în 2017 şi de 2,5% în 2018, pe fondul aşteptatelor reduceri de taxe pentru companii şi al noilor cheltuieli federale. Ţinând cont de lipsa detaliilor privind planurile administraţiei Trump de stimulare a economiei, FMI a decis să elimine presupusele măsuri de stimulare din prognoza de creştere. 

Recent, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că propunerile preşedintelui SUA, Donald Trump, referitoare la reducerea taxelor pentru companii şi revenirea asupra unor modificări aduse reglementării financiare, ar putea da naştere unui comportament de asumare excesivă de riscuri similar cu cel care a precedat criza financiară din 2008. 

FMI apreciază că, în general, riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus în ultimele şase luni pe fondul îmbunătăţirii ritmului de creştere a economiei mondiale şi al majorării dobânzilor, care au dus la îmbunătăţirea câştigurilor băncilor. Cu toate acestea, Fondul avertizează că firmele americane ar putea să nu fie capabile să transfere lichidităţile apărute de pe urma propunerilor lui Donald Trump, vizând reducerea taxelor pe companii, în investiţii productive care să stimuleze creşterea economică sustenabilă. În schimb, Fondul susţine că acest val de lichidităţi, care va include şi profiturile repatriate de corporaţii, va fi direcţionat spre investiţii riscante. 

Dacă piaţa din SUA nu va avea capacitate de a absorbi stimulentele apărute de pe urma propunerilor preşedintelui Donald Trump vizând reducerea taxelor şi cheltuielile în infrastructură, atunci inflaţia şi dobânzile ar putea creşte mai rapid decât se preconizează. La rândul lor, aceste creşteri ar putea majora volatilitatea de pe piaţă şi costul cu serviciul datoriei pentru companii. 

Ritmul de creştere al economiei americane în primul trimestru din 2017 a fost mai rapid decât s-a estimat iniţial, datorită investiţiilor şi cheltuielilor de consum. 

Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii cea de-a doua estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada ianuarie-martie 2017, conform căreia cea mai mare economie mondială a înregistrat o creştere de 1,2% în ritm anual, în loc de un avans de 0,7% previzionat anterior. Totuşi, este cel mai slab ritm de creştere din primele trei luni din 2016 şi vine după un avans de 2,1% în trimestrul patru din 2016. 

Performanţele peste aşteptări ale PIB-ului SUA în primele trei luni din acest an se explică în principal prin creşterea cu 0,6% a cheltuielilor de consum, responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică, faţă de un avans de 0,3% previzionat anterior. Este cel mai slab ritm de creştere din trimestrul patru din 2009 şi vine după un avans de 3,5% în ultimele trei luni din 2016. 

AGERPRES