Florin Georgescu s-a născut la data de 25 noiembrie 1953, în Bucureşti. A absolvit cursurile Facultăţii de Finanţe şi Contabilitate din cadrul A.S.E. Bucureşti în anul 1976, ca şef de promoţie, urmând apoi cursul postuniversitar în management financiar al University of Missouri Kansas City, ca bursier Fulbright Alexander Hamilton Felow (august 1991 – mai 1992).

A obţinut titlul ştiiţific de doctor în economie, specialitatea finanţe şi circulaţie bănească (1989). După absolvirea facultăţii, a lucrat în Ministerul Finanţelor, ca economist, inspector financiar, şef serviciu şi apoi director general la Direcţia Control de Stat Bucureşti. În paralel cu activitatea profesională, a fost şi cadru didactic asociat la ASE Bucureşti, catedra Finanţe-Bănci.

A fost membru în Partidul Democraţiei Sociale din România şi membru al Biroului Executiv Central al PDSR. La data de 28 mai 1992, a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor. În Guvernul Nicolae Văcăroiu, a îndeplinit funcţia de ministru de stat, ministrul finanţelor (19 noiembrie 1992 – 11 decembrie 1996).

În paralel cu activitatea de deputat, în anul 2000, Florin Georgescu a fost membru în Consiliul de Administraţie al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BIB), instituţie controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, precum şi preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România. Începând din anul 2004, deţine funcţia de prim-viceguvernator şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BNR.

De asemenea, este profesor universitar doctor la ASE Bucureşti, conducător ştiinţific de doctorat.