"0,2 în 2012, deşi pornisem cu previziuni mai înalte, aceasta a fost realitatea internă şi internaţională, apoi 1,8 sau unii zic 1,6 pentru anul 2013, 2,5 în 2014, 3,5 în 2015, aşa încât creşterea economică este prevăzută tot mai mare de la un an la altul. Repet, asta depinde în mare măsură de noi, apoi şi partenerii externi devin încrezători în economia românească. Deja avem semnale bune. Joi a fost o emisiune de titluri de stat româneşti care a atras investitorii la un cost de numai 4,5 % la dolar, ceea ce este cu 1% mai puţin decât ce a atras cu o zi înainte o ţară vecină. S-a suprasubscris, adică oferta de bani a fost de cinci ori mai mare respectiv 7,5 miliarde de dolari faţă de cererea părţii române, aşa că iată, investiţiile străine vin, sunt bani disponibili în lume, au venit în zona guvernamentală şi asta poate să ducă la o creştere economică indirectă", a subliniat Florin Georgescu.

"Resursele nu mai sunt aşa de generoase îndeosebi în mediul extern, cele mai puţin rămase la dispoziţia noastră trebuie folosite cu toată eficienţa şi corectitudinea", a spus Georgescu.

În ceea ce priveşte sfatul pe care l-ar dat celor din domeniu economic pentru creşterea economică, prim viceguvernatorul BNR a afirmat că trebuie să ne bazăm pe potenţialul propriu, să dimensionăm corect profiturile pe care le obţin companiile, să stimulăm investirea lor aici şi nu în alte părţi, să asigurăm atragerea accelerată a fondurilor europene care pot contribui la realizarea multor proiecte de infrastructură,de creşterea competitivităţii economice în toate domeniile, îndeosebi în agricultură sau protecţia mediului."

Trebuie să atragem investitorii străini prin comportamente şi proiecte viabile şi care să susţină investiţiile lor aici, adică, îmbunătăţirea infrastructurii, o politică guvernamentală coerentă şi bine ierarhizată. Ca priorităţi ambele pot contribui la o creştere economică mai bună, la un PIB mai mare,de la un an la altul, inclusiv prin asigurarea unei repartizări mai echitabile a acestuia", a explicat Florin Georgescu.

Referitor la economiile pe care le fac românii, prim-viceguvernatorul a ţinut să precizeze că românii au început să economisească în ultimii ani şi asta se vede şi în indicele de economie generală, dar şi în structura economisirii.

Florin Georgescu a participat vineri la Universitatea "Transilvania" la închiderea oficială a primei ediţii din 2013 a proiectului ‘Academica BNR’. Participanţii la proiect din 21 de universităţi partenere din toată ţara au audiat în perioada11-14 februarie o serie de prezentări de teme de actualitate din domeniul economic şi au avut ocazia să participe la seminarii în formatul unui veritabil forum-dezbatere. Acesta şi-a propus să asigure un dialog direct al BNR cu mediul universitar, în vederea sprijinirii îmbunătăţirii curriculei în domeniul finanţe-bănci, impulsionării cercetării ştiinţifice în domeniu şi pentru aprofundarea unor aspecte macro-economice la nivelul strategiilor şi politicilor economice ale României,dar şi cel la nivel european şi mondial.