Florin Cîţu, previziuni sumbre despre economie: Un milion de români ar putea fi afectaţi! Vârful crizei vine în aprilie

Multe afaceri din România vor fi puternic afectate de pandemia de coronavirus şi de starea de urgenţă impusă de autorităţi. Ministrul Florin Cîţu a arătat care sunt planurile Guvernului pentru a ajuta oamenii care vor intra în şomaj tehnic, dar şi când prevede că situaţia economică se va îmbunătăţi.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a vorbit despre măsura şomajului tehnic, care ar putea să fie aplicată în contextul pandemiei de coronavirus.

Între 500.000 şi 1 milion de români ar putea fi trimişi în şomaj tehnic, a precizat ministrul liberal. O parte din bani vor veni de la bugetul de stat, a spus Cîţu, care spune că se va încerca totuşi motivarea companiilor pentru ca oamenii să nu fie trimişi în şomaj tehnic, ci să se poată reorienta.

“O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori.

Ne-am pregătit – și știm, am făcut calcule – chiar pentru 500.000 – un milion de oameni care să intre (în șomaj tehnic) – dacă se va ajunge acolo, eu sper să nu se ajungă – , dar aici avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze”, a declarat Florin Cîţu la Digi24.

Lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt

Vorbind despre perioada preconizată de criză cauzată de pandemia de coronavirus, ministrul Finanţelor a declarat că vede vârful crizei în luna aprilie, apoi o revenire a situaţiei până în luna iulie a acestui an.

“Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă și după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem OK până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a mai spus Florin Cîţu.