Florin Cîțu nu se lasă! Va schimba imaginea României pe plan internațional

Premierul României, Florin Cîțu, a promis românilor că va stabiliza finanțele tensionate ale țării și că va putea opri deteriorarea ratingului suveran la categoria ”junk”. Prim-ministrul a anulat o creștere programată la 40% a pensiilor, majorarea care risca să ducă țara în categoria nerecomandată investițiilor. Publicația străină mai scrie despre premierul României că acesta a reușit să stabilească un buget care va reduce deficitul României, în ciuda cheltuielilor necesare în pandemia de coronavirus.

Florin Cîțu a acordat un interviu pentru publicația Bloomberg în cadrul căruia a precizat că marile companii de rating, care nu sunt departe de a încadra România în categoria ”junk”, să aprecieze măsurile luate de actualul Guvern. El a mai precizat că va mai dura până când companiile să îmbunătățească perspectivele, chiar dacă acestea sunt reduse rapid.

„Faptul că am arătat că există o cale clară și credibilă ar trebui să ajute. Vom vedea dacă vor îmbunătăți perspectivele anul acesta”, a declarat marți Florin Cîțu, într-un interviu pentru Bloomberg.

Amintim că Moody’s și Standard & Poor’s vor anunța o nouă decizie privind rating-ul României ân data de 16 aprilie 2021. Fitch va publica pe data de 23 aprilie 2021 o evaluare a ratingului României.

Reducerea deficitului bugetar către limita din UE

Premierul a mai precizat că, în ultimul trimestru din 2020, economia României s-a remarcat printre cele mai bune performanțe din UE. Așadar, premierul a fost nevoit să elaboreze un plan pentru creșteri treptate și durabile ale pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile de stat.

Așadar, deficitul bugetar al României ar trebui să ajungă către limita UE de 3 procente din PIB până în 2024. Amintim că anul trecut deficitul bugetar a fost de 9,8%. Premierul a subliniat că produsul intern brut va crește cu 4 procente sau mai mult.

Bloomberg scrie că dorințele premierului României ar putea să nu se îndeplinească, având în vedere cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus care a adus o serie de restricții cu sine. Publicația anterior menționată a notat că promovarea reformelor profunde nu este ușoară în unul dintre cele mai corupte state membre ale UE.

Rezistență la reformă

În interviu, Florin Cîțu a mai spus că există o rezistență la reformă și la schimbare. El a precizat că este pregătit să plătească orice preț politic pentru a face o schimbare în România.

„Există o rezistență la reformă și la schimbare și este clar că nu se poate face peste noapte. Dar sunt dispus să plătesc orice cost politic pentru a o face. Sunt convins că această coaliție de guvernare va guverna în următorii patru ani”, a spus el.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin