Premierul Florin Cîțu a făcut o serie de declarții la finalul ședinței de Guvern, printre care și câteva referitoare la ideea liderului USR Dan Barna, potrivit căreia adresa să nu mai apară pe cartea de identitate.

În acest context, premierul susține că nu are încă argumentele care să susțină o astfel de idee și că nu a discutat cu partenerul de coaliție despre acest subiect până acum. El a adăugat că va lua o decizie doar când vai mai bine informat.

”Sunt deschis, vreau să ascult argumentele și apoi vom lua o decizie. Nu știu exact care sunt argumentele pentru a elimina acestă informație de pe cartea de identitate din România”, a declarat prim-ministrul.

De menționat este faptul că, declarațiile lui Florin Cîțu vin în contextul în care, vicepremierul Dan Barna a anunțat în urmă cu câteva ore că a propus ca adresa să nu mai fie trecută în buletin.

Dan Barna vrea ca adresa din buletin să dispară

Potrivit acestuia,  propunerea vizează simplificarea lucrurilor, nu complicarea lor, în condițiile în care românii au nevoie în prezent de un act de proprietate sau să fie luați de cineva în spațiu pentru a-și face buletin.

Totodată, copreședintele USR PLUS a mai adăugat că acest lucru le-ar permite să voteze și celor care nu au viză de flotant, dar că nu va fi necesară înscrierea la vot. În ceea ce privește proprietățile și adresele, oamenii nu vor pierde nimic și își vor păstra adresa.

„Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe”, a spus Barna la Digi24.

Ca și exemplu, vicepremierul a mai menționat că în multe țări, unde mobilitatea e mai mare, adresa nu mai figurează în cartea de identitate. El a mai precizat că identificarea unei persoane se poate face pe bază de CNP, iar domiciliul va exista în continuare, doar că nu va mai fi pus în buletin, așa cum a fost scos și numele părinților.

„Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate. Și mai este categoria cealaltă: persoanele foarte dinamice, care își găsesc de lucru în alt oraș și au o permanentă problemă cu actualizarea buletinului. În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine, ca cetăţean”, a adăugat vicepremierul.