Vești bune pentru români. Premierul Florin Cîțu a anunțat criteriile pentru ridicarea restricțiilor. Mai exact, potrivit acestuia, există posibilitatea ca restricțiile să fie ridicate în localitățile în care 60% din populație este vaccinată.

De menționat este faptul că, potrivit premierului, aceste idei sunt în momentul de față doar presupuneri și depind în totalitate de intenția oamenilor de a se vaccina.

Florin Cîțu a mai subliniat faptul că se are în vedere vaccinarea a 5 milioane de români până la finalul lunii iunie și a mai adăugat că dacă românii vor într-adevăr să revină la normalitate, tot ce trebuie să facă este să se vaccineze.

„În acest moment trebuie să avem această campanie de succes dacă vrem să revenim: să ne vaccinăm. Am fost optimist după discuțiile pe care le-am avut cu oamenii de afaceri din Cluj-Napoca. Vorbim de o altă situație dacă oamenii se vaccinează.

Nu aș vrea în acest moment (n.r: era vorba de beneficii suplimentare pentru cei care se vaccinează): până la finalul lui iunie vrem să avem vaccinați 5 milioane de oameni.

Poate în zonele în care avem 60% din populație vaccinată să nu mai fie restricții. Putem să discutăm altfel despre o anume industrie dacă persoanele sunt vaccinate. Dacă românii vor să revină la normalitate trebuie doar să se vaccineze”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

Florin Cîțu, despre funcționarea restaurantelor

Totodată, premierul țării a precizat că resturantele au fost cele mai afectate de pandemie. În acest context, acestea ar putea să nu mai fie legate de rata de incidență, doar în cazul în care personalul se vaccinează, având un statut special.

„Cel mai mult au fost afectate restaurantele. Restaurantele să nu mai fie legate de rata de incidență dacă își vaccinează personalul. Ar putea avea acest statut special. Sunt sigur că și companiile vor asta. E în beneficiul tuturor”, a mai spus Cîțu la Digi24.

În ceea ce privește situația de la sate, potrivit premierului, va fi nevoie de persoane influente pentru a realiza acest lucru, cum ar fi preoții, primarii, sau învățătorii.

„La sate trebuie să avem o strategie diferită: să se vaccineze în văzul oamenilor; mă mai vaccinez din nou dacă trebuie. E vorba de persoanele influente: preot, primar, învățător care să se implice activ în campanie”, a adăugat Cîțu.

El a mai adăugat că se fac eforturi pentru a pregăti România pentru data de 1 iunie, în contextul în care din ce în ce mai mulți români își programează deja concediile sau festivalurile unde vor să meargă.

„Vreau să pregătim și cum arată România după 1 iunie. Acest comitet trebuie să pregătească toate detaliile: cum o să arate România când merg românii în concediu, la un festival și așa mai departe.

Nu e ceea ce propun eu, ci ceea ce vine de la industrie: industria îți propune; dacă ai acces a vaccin și nu te vaccinezi e complicat. În România există un interes de 50-60% din oameni care vor să se vaccineze și asta o să se vadă în măsuri”, a mai spus Florin Cîțu.