Fiind prezent în studioul Digi 24, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a vorbit despre pensiile și alocațiile românilor. Acesta a declarat că pensiile vor crește cu siguranță de la 1 septembrie. Întrebat cu ce procent vor crește pensiile, acesta a declarat că banii pe care pensionarii îi primesc lunar vor fi majorați cu 10 procente. Ministrul Finanțelor a mai declarat că o majorare a pensiilor cu un procent mai mare ar avea efecte negative anul viitor.

Cât despre alocații, ministrul Finanțelor a declarat că anul acesta alocațiile nu vor fi majorate deși și-a dori. Florin Cîțu a menționat că majorarea alocațiilor nu a fost prevăzută anul acesta în buget.

„Propunerea mea este 10%, să avem bani și de alocații, și de investiții. Efortul va fi de 10 miliarde de lei doar pe ultimele 4 luni ale anului”, a mai afirmat Florin Cîțu.

Ce spune Ludovic Orban despre majorarea pensiilor

„Vom crește cu siguranță pensiile, dar în mod realist, având garanțiile de sustenabilitate”, spune premierul Ludovic Orban. „Putem să facem ca PSD, să ne facem că mărim și să creștem de fapt inflația, a comentat Ludovic Orban. Erodează toată puterea de cumpărare, în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a explicat Ludovic Orban la Digi 24.

„Pensionarii să aibă încredere că vom creşte pensiile, cu cât ne va permite economia, şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere de pensie care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”, este mesajul pe care îl transmite Ludovic Orban. „Anunțul va fi făcut când o să avem informații pe care putem să ne bazăm în mod adevărat”, a adăugat premierul.

„Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba mărești pensiile, dacă după aia nu poți să le plătești”, a explicat premierul.