Astfel, Fitch a revizuit în scădere calificativele pe termen lung şi scurt ale principalelor grupuri bancare elene, de la 'CCC' şi, respectiv, 'C', la 'RD' (restricted default – intrare restricţionată în incapacitate de plată) şi ratingurile de viabilitate de la 'ccc' la 'f', cu perspectivă stabilă

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Retrogradarea băncilor elene reflectă opinia Fitch că acestea ar fi dat faliment şi ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu ar fi fost impuse restricţii asupra mişcărilor de capital, ţinând cont de retragerile masive din depozite şi de decizia BCE de a nu majora linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni.

Până când nu vor fi atenuate restricţiile asupra mişcărilor de capital, sunt puţine şanse ca Fitch să îmbunătăţească ratingurile băncilor elene.

Recent, agenţia avertiza că perioada prelungită de incertitudini afectează semnificativ economia Greciei, iar calitatea băncilor elene se va deteriora şi mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite, se arată în analiza Fitch. Orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forţa băncile să limiteze retragerile din depozite, ceea ce va însemna, în opinia Fitch, o intrare în incapacitate de plată restricţionată a creditorilor eleni.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES