"BBB minus" este ultimul calificativ din categoria investment grade.

De asemenea, Fitch a retrogradat şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Nokia la "F3".

"Retrogradarea şi perspectiva negativă reflectă îngrijorările serioase ale Fitch faţă de erodarea rapidă a cotei de piaţă pentru telefoanele Nokia. Ritmul deteriorării s-a accelerat după ce Nokia a decis să treacă de la sistemul Symbian la un sistem de operare alternativ şi se pare că utilizatorii părăsesc aceste telefoane pentru telefoanele mai ieftine echipate cu sistem de operare Android sau pentru telefoanele mobile inteligente Android sau Apple", a declarat analistul Fitch, Stuart Reid.

Agenţia subliniază că prognoza sa pe termen lung ar putea fi afectată de lipsa unui portofoliu de noi produse bazate pe sistemul de operare Windows, care ar urma să apară abia în 2012. Acest interval lung de timp pune presiuni pe operaţiunile actuale din domeniul telefoanelor mobile ale Nokia şi ridică spectrul unei noi deteriorări a fluxului de numerar şi a indicatorilor de îndatorare.

Fitch ar putea revizui perspectiva înapoi la ‘stabilă’ doar după apariţia unor dovezi clare că actualul trend negativ înregistrat de marjele operaţionale a fost stabilizat, combinat cu o reacţie pozitivă pe piaţă a noilor produse bazate pe sistemul de operare Windows, dintre care primul ar urma să fie lansat la finele lui 2011.

Săptămâna trecută, o altă mare agenţie de rating,Moody’s Investors Service, a plasat ratingul Nokia sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare.
SURSA: Agerpres