În urmă cu două săptămâni o altă mare agenţie de rating, Standard & Poor's Ratings Services, a confirmat şi ea ratingul 'AAA', atribuit pentru datoria pe termen lung a Germaniei, perspectivă asociată fiind una stabilă.

'Nivelul datoriei guvernamentale în raport cu Produsul Intern Brut a început deja să scadă în Germania, spre deosebire de alte state din zona euro care beneficiază de un rating similar', susţine Fitch, potrivit căreia datoria Germaniei a coborât la 79,4% din PIB în 2013 de la 81% în 2012. Deşi este vorba de un nivel mai mare decât media ţărilor care beneficiază de un rating 'AAA', Fitch consideră că datoria Germaniei este în continuare consistentă cu un rating de tip 'AAA'.

Bugetul Germaniei a fost excedentar atât în 2013 cât şi în 2012, pentru prima dată de la reunificare precizează Fitch, care subliniază de asemenea că noua coaliţie de la putere 'rămâne hotărâtă să reducă datoria publică'. În plus, ajustarea fiscală necesară pentru a asigura stabilitatea finanţelor publice pe fondul îmbătrânirii populaţiei rămâne semnificativ mai mică decât media altor ţări europene, explică agenţia de evaluare.

Pe plan macroeconomic, Fitch mizează pe o creştere de 1,6% în 2014 şi 2015, ceea ce reprezintă o accelerare faţă de creştere de 0,4% înregistrată în 2013. dacă acest scenariu se va materializa, Fitch estimează că Germania va fi în măsură să reducă datoria publică până la 70% din PIB până în 2017, de la 81% în 2012 şi 79,4% din PIB la finele lui 2013.

Perspectiva stabilă asociată ratingului Germaniei reflectă faptul că în prezent Fitch nu se aşteaptă la evoluţii care să conduc la o modificare de rating. Cu toate acestea, agenţia avertizează că printre evenimentele care ar putea conduce la o posibilă retrogradare se numără reintensificarea crizei din zona euro şi o datorie publică care să se apropie de 90% din PIB.

În prezent doar 10 ţări din întreaga lume, dintre care şapte în Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elveţia, Germania, Luxemburg şi Finlanda) mai beneficiază de un rating 'AAA', cea mai bună notă posibilă, din parte tuturor celor trei mari agenţii de rating: Standard & Poor's, Fitch şi Moody's.