Andrew Colquhoun, analist al Fitch, a declarat într-un interviu pentru Reuters că ratingul de credite în monedă locală al Chinei s-ar putea confrunta cu o retrogradare în următoarele 12-24 luni.

"Ne aşteptăm la o deteriorare materială a calităţii activelor băncilor. Dacă problemele din sistemul bancar evoluează aşa cum ne aşteptăm sau chiar mai rău, în următoarele 12-24 luni, atunci am putea revizui în scădere ratingul", a explicat analistul Fitch.

În aprilie, Fitch a revizuit în scădere perspectiva ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la stabilă la negativă, din cauza temerilor privind stabilitatea financiară a ţării, după ce creditarea a crescut masiv în ultimii doi ani.

Fitch atribuie Chinei un rating ‘AA’ minus’, al patrulea cel mai ridicat nivel.

La sfârşitul lui 2010, China raporta că datoria guvernelor locale se ridica la 10.700 miliarde de yuani.

De asemenea, Colquhoun a afirmat că există şanse mai ridicate ca niciodată pentru o revizuire în scădere a ratingului Japoniei din cauza datoriei publice ridicate.

În 24 august, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat calificativul Japoniei, de la Aa2 la Aa3, din cauza deficitului bugetar mare şi a datoriei guvernamentale în creştere. Noul calificativ este cu trei trepte sub ratingul de top Aaa, Japonia beneficiind de acelaşi rating şi din partea agenţiilor Standard & Poor’s şi Fitch. Perspectiva ratingului este stabilă.
SURSA: Agerpres