Agentia de rating Fitch a reviziut astăzi perspectiva ratingului de ţară al României pentru împrumuturile pe termen lung, de la Stabil la Negativ. De aceeaşi revizuire au mai avut parte Bulgaria, Estonia şi Letonia.

“Deficitele de cont curent ale statelor baltice, Bulgariei şi României au crescut la nivele care arată îngrijorător de desprinse de standardele globale sau istorice”, a declarat Edward Parker, şeful departamentului de ratinguri pentru ţările din Europa Emergentă din cadrul Fitch, citat de Bloomberg. “Deficitele externe care erau uşor de finanţat în vremuri cu lichiditate abundentă şi apetit pentru risc ar putea fi mai greu de finanţat după şocul global de la nivelul creditării. Perspectiva negativă reflectă riscul mărit dat de dezavantajele unei încetiniri abrupte a influxutilor de capital şi ale unei restructurări macroeconomice costisitoare”.

Estimările Fitch pentru 2007 privind deficitul de cont curent sunt de 25% din PIB pentru Letonia, 19,5% pentru Bulgaria, 16% pentru Estonia, 14% pentru România şi 13,7% pentru Lituania. Acestea sunt cele mai mari estimări pentru deficitul de cont curent dintre toate cele 105 ţări care pentru care Fitch acordă rating-uri, împreună cu cel al Georgiei.

Data: 31 ianuarie 2008