Băncile afectate de decizia agenţiei sunt: National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Agricultural Bank of Greece, toate prezente în România. Agenţia avertizează că orice viitoare revizuire în scădere a ratingului suveran al Greciei va duce probabil la o nouă retrogradare a ratingurilor pe termen lung ale celor cinci bănci elene.

Revizuirea în scădere a ratingurilor celor cinci bănci este consecinţa directă a retrogradării ratingului suveran al Greciei şi a reevaluării de către Fitch a potenţialului sprijin pentru aceste instituţii de creditare.

Fitch apreciază că, în timp ce predilecţia guvernului de a sprijini băncile rămâne neschimbată, capacitatea sa de a realiza asta a fost redusă, aşa cum este reflectat de multiplele revizuiri în scădere a ratingului suveran al Greciei.

De aceea, agenţia a retrogradat calificativele de sprijin ale NBG, Eurobank, Alpha, Piraeus şi ATEbank, de la ‘3’ la ‘4’ şi revizuit în scădere a pragul pentru ratingul de suport, de la ‘BB plus’ la ‘B plus’. Aceste două calificative au fost plasate sub supraveghere, cu implicaţii negative.

Ratingurile individuale ale NBG, Eurobank, Alpha şi Piraeus au fost retrogradate dela ‘D’ la ‘D/E’ deoarece Fitch se aşteaptă la presiuni suplimentare asupra finanţării, lichidităţii şi capitalului acestor bănci, din cauza mediului operaţional dificil din Grecia.

Ministerul elen de Finanţe a reacţionat vineri la decizia agenţiei de rating Fitch de a-i reduce calificativul pentru datoriile pe termen lung, dând asigurări că această decizie ‘este influenţată de multele zvonuri’ şi nu ţine cont de angajamentele guvernului de a-şi reduce deficitul.

Grecia a anunţat intenţia de a reduce anul acesta deficitul bugetar până la 7,5% din PIB, un obiectiv pe care speră să îl atingă prin mai multe politici de reducere a cheltuielilor şi cu un ambiţios plan de privatizare.

Agenţia de rating Fitch a redus din nou calificativul pentru datoria Greciei pe termen lung până la ‘B plus’, de la ‘BB plus’, cu perspectivă negativă.

Într-un comunicat de presă, Fitch şi-a justificat decizia prin ‘provocările cu care se confruntă Grecia în aplicarea radicalelor reforme fiscale şi structurale, necesare pentru a asigura solvenţa statului’.
SURSA: Agerpres