Decizia Fitch vine ca urmare a schimbării estimărilor agenţiei privind nivelul sprijinului acordat băncilor de guvernele naţionale. De asemenea, agenţia de evaluare financiară apreciază că uniunea bancară va reduce supervizarea băncilor la nivel naţional, iar deciziile vor fi luate de BCE.

Printre instituţiile a căror perspectivă de rating a fost revizuită în scădere, de la stabilă la negativă, se află: băncile germane Commerzbank AG şi Deutsche Bank AG, cele austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG şi UniCredit Bank Austria AG, cele britanice Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland Group Plc şi grupul francez Societe Generale.

Fitch a anunţat că perspectiva ratingurilor a încă 18 instituţii europene de creditare rămâne negativă. Printre ele se află: Banco BPI şi Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania), ING Bank NV, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor bănci este prezentă pe piaţa din România.

Instituţiile de creditare care vor înregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate în acest an de Banca Central Europeană (BCE) vor trebui să-şi închidă porţile, a avertizat recent preşedintele grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem.

Testele de stres vor începe la sfârşitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anunţate la sfârşitul lui octombrie.

Pentru a trece testele de stres, băncile vor trebui să aibă un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 8% în scenariul de bază şi de 5,5% într-un scenariu nefavorabil.

BCE va începe verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro în noiembrie şi va finaliza procesul în octombrie 2014, înainte de a-şi asuma supervizarea instituţiilor de creditare din regiune. UE va implementa total reglementările globale privind capitalul băncilor până în 2019.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă. AGERPRES