În goana după bani Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a reîntors privirea către puținii investitori de pe piața de capital. După ce a majorat impozitul la 16% pentru toate acțiunile tranzacționate indiferent de perioada de deținere și a obligat investitorii să raporteze trimestrial profitul (sau pierderea) și să achite impozitul, ANAF a decis că ar fi mai bine să poată verifica direct și conturile și portofoliile.
„Considerăm că discuțiile pe care ANAF le poartă cu societățile de brokeraj și CNVM pentru stabilirea unei proceduri prin care Fiscul să acceseze direct informațiile privind portofoliile de acțiuni, tranzacționate pe piața de capital, ale investitorilor constituie un grav abuz și un prejudiciu de imagine adus pieței de capital din România”, se arată în comunicatul Asociației Investitorilor de pe Piața de Capital (AIPC).
Modificarea adusă de ANAF anul acesta, prin care investitorii sunt obligați să raporteze trimestrial, se traduce prin cinci drumuri anuale pentru plată. Mai mult, impozitul este achitat anticipat, în caz de pierdere în următorul trimestru suma fiind decontată, dar nu returnată.
Peste toată această birocrație ANAF arată, practic, că investitorii sunt considerați infractori, drept pentru care nu se mulțumește cu sumele declarate de brokeri (în care se precizează exact tranzacția și prețul, profitul sau pierderea fiind clare) și dorește să primească acces și la portofolii.
„În nicio țară și în nicio prevedere europeană nu apar astfel de dispoziții, tocmai pentru că acestea au un caracter abuziv, iar informațiile astfel obținute ar putea fi folosite în scopuri mai mult sau mai puțin licite”, spun reprezentanții investitorilor.
Intenția ANAF este cu atât mai aberantă cu cât piața de capital din România suferă puternic din lipsă de lichiditate, emitenți și investitori. Numărul clienților activi ai brokerilor (cei care fac cel puțin o tranzacție pe lună) abia se ridică la 10.000, cifră cu care suntem la coada topului burselor din Europa Centrală și de Est. Paradoxal, Guvernul anunță că intenționează să sprijine bursa de valori prin listarea unor companii din portofoliul propriu (intenție care în curând moare de bătrânețe, fiind anunțată de pe vremea când premier era Adrian Năstase). Ar fi bine totuși să se grăbească, deoarece s-ar putea să nu mai găsească niciun investitor în piață din cauza ANAF.
„Nu considerăm că ANAF ar trebuisă trateze toți investitorii ca pe posibili rău-platnici și, la fel ca și în cazul sistemului bancar, asemenea informații ar trebui să fie puse la dispoziția acestei instituții doar pe baza unor probe de cercetare, mandate sau hotărâri judecătorești”, completează AIPC.