Secţia Bucureşti a Gărzii Financiare a efectuat luni mai multe acţiuni de control la agenţii economici care desfăşoară activităţi de comerţ stradal cu flori, fiind urmărit în special dacă aceste unităţi sunt dotate cu case de marcat şi dacă sunt respectate prevederile Legii contabilităţii (Legea nr. 82/1991, republicată).

Acţiunile de control, la care au participat 13 echipe ale Gărzii Financiare, au avut loc la 34 de agenţi economici care activează în principalele zone comerciale (Militari, Drumul Taberei, Şos. Ştefan cel Mare ş.a.).

Potrivit ANAF, în urma verificărilor au fost aplicate 22 de amenzi contravenţionale ce totalizează 130.800 lei şi a fost confiscat numerar în sumă de 2.289 lei. Totodată a fost suspendată activitatea pe o perioadă de trei luni în cazul a 14 agenţi economici.

Recent au fost efectuate şi verificări la societăţile comerciale care importă flori, fiind atrase la bugetului statului sume ce totalizează 15.500 lei reprezentând TVA plătit în avans. De asemenea, s-a instituit consemn la frontieră pentru 6 agenţi economici.
În fiecare an, în Capitală, se vând flori în valoare de 7,5 milioane de euro. E o piaţă controlată de zece familii şi o afacere din care TVA-ul nu mai ajunge la stat.

Reprezentanţii poliţiei declarau anul trecut că Bucureştiul monopolizează 90% din piaţa de flori din ţară. În Capitală însă, această "industrie" funcţionează pe baza unor reguli nescrise: fiecare are vadul lui, iar cei noi intră greu şi sunt primiţi cu reticenţă.

Doar zece familii controlează mai bine de 60% din piaţa bucureşteană. Tanţa, Leaşca, Oaia, Cici, Gina, Doina, Monica Bambina, Lenuţa, Bambina şi Cati sunt femeile care dau numele "clanurilor" ce aduc un TIR de flori o dată la 3-4 zile. Fiecare are cel puţin 4-5 chioşcuri, iar businessul înfloreşte când apar moştenitorii.

"Totul se face în familie. Dacă unul are o fată îi deschide o florărie", explică preşedintele Asociaţiei Florarilor, Florin Georgescu.

Se vând 4 milioane de fire

În Capitală, în circuitul florăriilor intră circa 4 milioane de fire, iar dintre acestea aproximativ 200.000 se pierd pentru că se ofilesc. Traseul florilor în Bucureşti începe de fapt în piaţa Ge orge Coşbuc, un adevărat angro al trandafirilor, lalelelor şi garoafelor. Aici, preţul mediu al unui fir este de 2 lei, iar până la florăria din oraş creşte de 4 ori şi ajunge la 8 lei.

Astfel, luând în calcul datele declarate de florari, rezultă că în Capitală se vând anual flori de circa 30 de milioane de lei, adică 7,5 milioane de euro. Asta ar însemna că la stat, doar din TVA, ar trebui să a jungă minimum 1,8 milioane de euro pe an. Nu ajunge însă mai nimic.
Citiți mai multe pe evz.ro.