Conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional (ASLO), în topul primelor 5 companii membre, în funcţie de numărul de autovehicule administrate, intră: ALD Automotive, cu 18% cotă de piaţă şi o flotă de 6.705 unităţi, LeasePlan România, cu 17% cotă de piaţă şi o flotă de 6.267 de unităţi, Porsche Mobility, cu 16% cotă de piaţă şi 5.888 autovehicule, Arval Service Lease România, cu 12% cotă de piaţă şi 4.362 de unităţi şi FMS, cu 2.412 autovehicule şi o cotă de piaţă de 6%. Pentru 2012, se estimează o creştere de 15% a pieţei, până la o valoare totală de 43.000 de unităţi atinse.
"În 2012, în condiţiile în care economia se aşteaptă să înregistreze  o creştere de până la 1%, iar piaţa auto s-ar putea menţine la nivelul anului 2011, piaţa de leasing operaţional ar putea să crească cu aproximativ 15-20% datorită reducerilor de costuri prin externalizare. Creşterea poate proveni atât din dezvoltatea organică a flotelor clienţilor actuali, cât şi din faptul că tot mai multe firme văd avantajele leasingului operaţional şi apelează la acest serviciu cu încredere”, a declarat Bogdan Apahidean, Preşedinte ASLO.
În structura serviciilor solicitate anul trecut pentru companiile membre ASLO, reprezentând 89% din piaţă, dominante au fost serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote), cu o cotă de 70.8%, în crestere cu 3,2% faţă de 2010, urmate de serviciile de management de flote – 20.3% şi de cele de leasing operational (exclusiv finanţare) – 9.5%, ambele în uşoară scădere faţă de 2010.
Anul trecut, au fost înmatriculate aproximativ 9.945 autovehicule prin leasing operaţional, reprezentând 12% din înmatriculările de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare, în creştere cu 17% faţă de 2010. În 2011, ASLO a iniţiat o serie de acţiuni pentru crearea unor canale de comunicare cu partenerii de afaceri şi cu autorităţile. Asociaţia, înregistrată la Ministerul de Finanţe, monitorizează constant schimbările legislative legate de leasingul operaţional supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului cu scopul de a trimite propuneri.
În plus, Asociaţia urmăreşte şi analizează reglementările care vizează domeniul auto şi fiscal pentru a face recomandări pe marginea proiectelor şi documentelor legislative. În prezent, ASLO participă împreună cu Asociaţia Societăţilor Financiare din România – ALB la dezbaterea publică asupra modificării OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.