Anul trecut, China a fost ţara care a afişat cea mai mare creştere a solicitărilor de brevete, 24,8% până la 7.150 de solicitări, a precizat Biroul European pentru Brevete (EPO). 

În total, 160.000 de solicitări de brevete europene (provenind din toate ţările lumii) au fost înregistrate în 2016, o cifră echivalentă cu nivelul record în 2015. 

"Cifrele pentru China sunt spectaculoase dar pleacă de foarte jos", a declarat preşedintele OEB, francezul Benoît Battistelli. Acesta a explicat că această creştere "corespunde unei evoluţii profunde a economiei chineze: de câţiva ani, China caută să îşi internaţionalizeze economia şi companiile şi o face plecând de la punctele sale forte, domeniul tehnologiilor informaţiei". 

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei a ocupat în 2016 poziţia secundă în clasamentul companiilor care au solicitat brevete la EPO, cu un total de 2.390 de solicitări de brevete, în creştere cu 22,4% comparativ cu 2015, fiind devansat doar de grupul olandez Philips (2.568 de solicitări de brevete, în creştere cu 6,9%). 

Acest ritm puternic de creştere a numărului de solicitări de brevete europene venite din partea companiilor chineze va continua şi se va diversifica şi în alte domenii, precum transporturile sau tehnologiile verzi, a prognozat Benoît Battistelli. 

De asemenea, Franţa şi-a păstrat poziţia de a doua ţară care a depus solicitări de brevete în Europa în 2016, după Germania, cu aproape 10.500 de solicitări depuse la EPO.

AGERPRES