Edilul-șef al Capitalei se laudă că a identificat soluții pentru a rezolva problema traficului infernal din București. Prezentă, vineri seara, la postul Antena 3, Gabriela Firea a declarat că “avem mai multe măsuri care merg împreună pentru degajarea aglomeraţiei din Capitală”. Printre măsurile anunțate de Firea se regăsesc construirea de parcări la intrarea în Bucureşti, un sistem de semaforizare inteligentă pentru toate intersecţiile din Capitală și aplicarea sistemului de benzi unice.

“Avem în vedere construirea de parcări la intrarea în Bucureşti, un sistem de semaforizare inteligentă pentru toate intersecţiile din Capitală, aproape 500 şi nu aproape 100 cât este acum proiectul pilot, total nesatisfăcător. Managementul inteligent al traficului va fi luat de la zero, pentru că ce se întâmplă acum nu este un management inteligent al traficului, şi nu putem să vorbim despre principii de smart city câtă vreme nu sunt introduse în această reţea smart toate intersecţiile din Capitală”, a spus Gabriela Firea. conform Agerpres.

Ea a adăugat că sunt 29 de trasee pretabile pentru un sistem de bandă unică pentru RATB, urmând ca în luna iunie să demareze un astfel de proiect pilot pe traseul ce leagă nordul Capitalei de Piaţa Romană. 

Edilul-şef a spus că în cursul acestei zile a mers cu un autobuz RATB pe acest traseu, pentru a demonstra că se poate merge în condiţii bune şi cu acest mijloc de transport. “Sunt absolut convinsă că după implementarea sistemului de bandă unică în întreaga Capitală, nu doar acest proiect pilot care va demara la mijlocul lunii iunie, din ce în ce mai mulţi bucureşteni vor renunţa măcar câteva zile pe săptămână la autoturismul personal şi vor urca în autobuzele RATB pentru a folosi banda unică implementată în Capitală, aşa cum se întâmplă în marile oraşe europene”, a spus Firea. 

Cât priveşte beneficiile sistemului de benzi unice, ea a spus că implementarea acestora va conduce la reducerea poluării, a traficului şi a timpului de aşteptare şi de călătorie pentru cetăţeni, dar a precizat că acest lucru se va putea realiza numai prin asigurarea disciplinei în trafic de către instituţiile abilitate şi cu sprijinul şoferilor. 

 

“În primul rând trebuie o colaborare cu Poliţia Capitalei şi Brigada Rutieră, care a fost începută deja. Disciplina în trafic trebuie să fie urmărită de toate instituţiile care au această responsabilitate. Nu vrem să transmitem mesaje neprietenoase către participanţii la trafic, către cetăţeni, dar trebuie să înţelegem că dacă atunci când mergem în afara ţării respectăm toate aceste reguli şi ne place cum este în Occident, trebuie să venim cu acele măsuri şi în România. Acest sistem de bandă unică care este practic stimulat pentru a rezolva problema aglomeraţiei, este folosit cu succes în toate ţările europene”, a punctat primarul general. 

Firea a mai spus că Primăria Capitalei va construi parcări atât în centrul Bucureştiului, cât şi la capetele de metrou, dar a menţionat că şi dezvoltatorii imobiliari vor avea obligaţia să construiască parcări subterane. 

“Şi noi la Primăria Capitalei am demarat deja. Prin faptul că am introdus în buget sume importante de bani, vom construi cât mai multe parcări atât în centrul Capitalei, cât şi la capetele de metrou. Vom avea grijă ca toţi dezvoltatorii care vin să primească autorizaţii de construire sau alte documentaţii de urbanism să se solicite să-şi construiască parcări subterane, pentru că nu este normal să ridici în centrul Capitalei un bloc de 7-8-9-10 etaje şi doar cu câteva locuri de parcare să ameţeşti populaţia, iar toate celelalte maşini să ocupe practic spaţiul, pe care altfel l-ar putea folosi familiile care locuiesc în acea zonă şi nu firmele care ar fi trebuit să-şi construiască în subteran locuri de parcare. Aşa este normal”, a mai afirmat Firea.