Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), condusă de Gabriela Firea, şi-a propus să construiască două centre de excelenţă în oncologie. Unul va funcţiona într-o clădire nouă ce se va construi în curtea noului spital de copii Dr. Victor Gomoiu. Al doilea este un centru de excelenţă pentru protonoterapie, care va funcţiona într-un complex medical nou ce se va construi pe şoseaua Vitan-Bârzeşti.

Primăria îşi fundamentează decizia de înfiinţare a centrului de terapie cu protoni prin faptul că, în ultimii ani, a crescut numărul populaţiei de vârsta a doua şi a treia. Primăria constată că, în fiecare an, numărul deceselor prin cancer cresc cu 60.000 – 70.000.

Terenul necesar construirii acestui centru a fost transferta deja Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Complexul va fi format dintr-o clădire principală cu două subsoluri, parter şi două etaje, o clădire cu anexe tehnice, biologice, utilitare, centrele de conferinţe, studii şi cercetare, drumuri de acces, parcuri, şi va ocupa până la 35.000 mp, potrivit strategiei PMB.

Aceste facilităţi trebuie integrate într-un centru de radioterapie convenţională externă şi brahiterapie, dotat cu posibilităţi adecvate de diagnostic.

Terapia cu protoni este un nou tip de radioterapie utilizată în tratarea cancerului, prin care se reduc leziunile ţesuturilor şi ale organelor afectate. Abia anul acesta au început să se construiască primele astfel de centre de terapie şi în Marea Britanie.

În prezent, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti are în administrare 19 spitale cu 5.710 paturi de spitalizare continuă şi 744 paturi de spitalizare de zi. Toate aceste spitale sunt construite cu 50 de ani în urmă.