Propunerea formală este rezultatul discuțiilor purtate în ultima perioadă de reprezentanții companiei cu autoritățile române în vederea inițierii unei colaborări cu industria națională de apărare pentru producția la nivel local a vehiculului blindat Patria AMV. 

Conform proiectului, vehiculul blindat 8X8 ar urma să fie produs în România, la cel mai bun raport calitate preț și cu o implicare substanțială a industriei românești de apărare încă din stadiile inițiale de implementare. Produsul de bază și derivatele acestuia sunt cele mai evoluate vehicule din punct de vedere tehnic la ora actuală, răspunzând pe deplin cerințelor de inter-operabilitate și standardelor NATO, precum și solicitărilor tehnice ale Armatei Române.

„Vehiculele Patria AMV au mobilitate superioară în condiții extreme în teatrele de operațiuni și au dobândit statutul de lider al clasei de vehicule moderne din care fac parte” a declarat Juha Simola, Prim Vice Președinte. 

„Suntem încrezători că autoritățile române vor evalua cu cea mai mare seriozitate toate proiectele depuse și vor lua o decizie care să asigure cel mai înalt grad de protecție forțelor terestre române participante la misiunile internaționale și care să reprezinte cea mai bună opțiune pentru industria românească de apărare”, a adăugat Markku Koivisto, Vice Președinte, divizia terestră în cadrul Patria. 

Patria oferă participare industrială deplină și producție locală în România, cu referințe de succes existente demonstrate de producțiile de serie derulate în alte state ale Uniunii Europene și nu numai.

Participarea locală furnizată de Patria va contribui semnificativ la revitalizarea industriei de apărare a României, ținând cont că va genera în mod direct peste 250 de locuri de muncă și indirect, sute de locuri de muncă datorită serviciilor conexe. Totodată, această revitalizare a industriei de apărare naționale prin re-tehnologizare și formare profesională va asigura autonomia și securitatea lanțului de aprovizionare, în cazul unor evenimente neprevăzute.