‘Vom face tot ce va fi necesar pentru a salva euro’, a declarat Juncker agenţiei Market News International, adăugând că asta include creşterea valorii Fondului European de Stabilitate Financiară. Oficialii europeni doresc că EFSF să preia de la BCE sarcina de a achiziţiona, de pe piaţa secundară, obligaţiuni ale statelor în dificultate, însă în prealabil trebuie ca şi parlamentele statelor membre să aprobe acest lucru.

De asemenea, liderul UE a afirmat că zona euro va prezenta ‘o soluţie adecvată în următoarele zile’ pentru a rezolva cererea Finlandei privind obţinerea de garanţii în schimbul ajutorului financiar acordat Greciei.

Finlanda ar putea să nu contribuie la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, dacă cererea sa privind garanţii suplimentare în schimbul acordării de noi ajutoare financiare nu sunt îndeplinite, a avertizat săptămâna trecută premierul finlandez Jyrki Katainen.

Finlanda a propus, la sfârşitul lunii trecute, ca activele de stat ale Greciei să fie transferate unei agenţii din Luxemburg şi păstrate ca garanţie pentru noile împrumuturi acordate Atenei.

Agenţia de Privatizare a Greciei va deţine toate acţiunile agenţiei din Luxemburg, care va opera conform legislaţiei din acest stat, deşi acţiunile vor fi păstrate în custodie de o a treia parte.

O astfel de decizie ar putea provoca tulburări în Grecia, unde guvernul a respins cu fermitate sugestiile referitoare la oferirea de terenuri sau acţiuni ale companiilor ca garanţii pentru viitoarele împrumuturi.

Propunerea Finlandei va limita autonomia Greciei în gestionarea finanţelor sale şi privatizarea activelor de stat.

Deşi mic, sprijinul Finlandei pentru Grecia este important deoarece ţara beneficiază de un rating ‘AAA’ care conferă greutate celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară de 109 miliarde de euro acordat de statele din zona euro Greciei, în 21 iulie.

Cererile de garanţii de la Helsinki au reprezentat un exemplu pentru alte ţări, inclusiv Austria, Olanda, Slovenia şi Slovacia pentru un tratament similar şi ameninţă să afecteze eforturile zonei euro de a salva Grecia.