Patru câini dresaţi pentru a depista cazurile potenţiale de coronavirus, care participă la o misiune pe Aeroportul din Helsinki, au primit titlul de ”câine-erou”, a precizat miercuri Asociaţia Chinologică Finlandeză, potrivit DPA.

Distincţia ”câine-erou” este acordată patrupedelor care au ajutat la salvarea uneia sau mai multor vieţi omeneşti.

”Câini-eroi dintr-o categorie aparte”

”Aceşti patru câini sunt câini-eroi dintr-o categorie aparte”, a spus Harri Lehkonen, preşedintele consiliului director al Asociaţiei Chinologice Finlandeze. ”Prin munca pe care o depun, realizează un efect pozitiv asupra bunăstării oamenilor din lumea întreagă”, a adăugat el.

Finlanda a lansat luna trecută un program pilot care implică câini care adulmecă noul Covid-19 pe aeroportul din Helsinki. Acțiunea inedită are loc pe fondul speranței că patrupedele ar putea juca un rol cheie în depistarea virusului.

Cei patru câini se numesc Kossi, Miina, ET şi Valo.

Animalele dresate sunt capabile, se pare, să identifice prezenţa virusului înainte de apariţia simptomelor şi pe baza unei mostre de dimensiuni mult mai mici decât cea necesară realizării unui exudat.

Misiune până la sfârşitul anului

În testele preliminare, câinii – folosiți anterior pentru a detecta boli precum cancerul sau diabetul – au descoperit COVID-19 cu o acuratețe apropiată de 100%, chiar și cu câteva zile înainte să apară simptomele.

De la lansarea programului și până acum, trei câini, Kössi – un câine de salvare din Spania – ,ET și Miina, au adulmecat în jur de 2.200 de pasageri în aeroportul Helsinki-Vantaa, detectând virusul în 0,6% din călători.

Un câine are nevoie de 10 până la 100 de molecule pentru a identifica virusul, în timp ce echipamentele utilizate la realizarea testelor PCR necesită 18 milioane de molecule.

Cei patru câini au fost dislocaţi la aeroport din septembrie şi urmează să desfăşoare în continuare această misiune până la sfârşitul anului.

Câinii au fost bine primiţi de toată lumea

Călătorii care tranzitează aeroportul din Helsinki pot cere din proprie iniţiativă să devină voluntari pentru efectuarea unui test. Procedura presupune folosirea unui şerveţel cu care se şterge pielea din zona gâtului, iar şerveţelul este apoi plasat într-un pahar şi dat câinelui, care îl va mirosi.

Dacă animalul semnalează un rezultat pozitiv, pasagerul este îndrumat către o staţie de informare sanitară.

Doi dintre câini au făcut anterior parte dintr-un proiect al cărui scop era detectarea cancerului, desfăşurat de compania Wise Nose.

Susanna Paavilainen, directoarea Wise Nose, a remarcat că toţi câinii dresaţi pentru detectarea COVID-19 au fost bine primiţi de personalul aeroportului, precum şi de pasageri.