Pentru licitaţia de luni, MFP îşi propusese să atragă 500 milioane lei, dar se pare că au găsit în piaţă mai multe oferte din partea băncilor care să se înscrie pe medie sub randamentul acceptat în final, de 6,74%. La licitaţia de azi, băncile au pus la bătaie 1,14 miliarde lei, o sumă de peste două ori mai mare decât nivel indicativ.
Într-un raport din această dimineaţă, economiştii ING scriau: “suma anunţată (500 milioane lei) ar putea fi atrasă pentru un randament mediu în jurul valorii de 6,75%, dar credem că există şanse pentru o alocare mai generoasă şi randamente mai ridicate”.
Astfel, rezultatul licitaţiei de azi este mai bun decât aşteptările, dat fiind faptul că MFP a atras 657 milioane lei la un randament mediu anticipat de analiştii ING, dar pentru suma de 500 milioane lei.
Cu ocazia acestei licitaţii, lucrurile din piaţa monetară par a fi din nou în favoarea Finanţelor, pe fondul revenirii excesului de lichiditate. Acum trei licitaţii, MFP a refuzat toate ofertele băncilor pe motiv de preţ prea ridicat, iar ultimele două licitaţii s-au încheiat cu atragerea unei sume egale cu cea programată.