Colegiul Fiscal a fost înfiinţat, prin ordin al ministerului de finanţe, cu scopul de a consilia experţii Ministerului de Finanţe în procesul de rescriere a Codului Fiscal, însemnând o republicare a acestuia care să includă toate modificările legislative din ultimii şapte ani. Actualul Cod a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2004 şi, de atunci, a suferit zeci de modificări.
În acest mod, Codul Fiscal va putea fi mai uşor de citit şi de interpretat întrucât nu vor mai exista, aşa cum sunt în prezent, numeroase trimiteri la alte legi, ordonanţe de urgenţă, hotărâri şi alte texte legislative.
Procesul va fi unul anevoios, după cum spun participanţii la discuţii. O primă condiţie ar fi ca guvernul să nu mai facă nicio modificare a Codului Fiscal pe o perioadă de minimum trei luni, iar Parlamentul să aprobe prin lege toate ordonanţele de urgenţă date de executiv în ultimul an. Având în vedere că numai în 2010, Codul fiscal a fost modificat de peste 10 ori de guvern, iar actele trebuie să primească aprobarea Parlamentului, misiunea Colegiului Fiscal de a pune în ordine toate aceste reglementări va fi dificilă.
Intenţia de rescriere a Codului Fiscal nu este nouă. În 2010, imediat după ce a fost numit ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu a declarat că aceasta este una dintre priorităţile mandatului său.

Te-ar putea interesa și: