La licitaţia de azi, Finanţele îşi propuseseră să vândă certificate în valoare de un miliard de lei, astfel că rezultatul arată o depăşire a planului cu 21%. Oferta băncilor pentru această scadenţă scurtă a fost din nou destul de ridicată, de 2,79 miliarde lei, în condiţiile în care statul a atras din piaţă sume consistente la licitaţiile din această lună.

Practic, dupa doar trei licitaţii Finanţele şi-au făcut planul pentru luna aprilie (4,5 miliarde lei), iar acum, după cinci licitaţii, sumele atrase în aprilie se ridică la 6 miliarde lei. De fapt, statul reuşeşte să împrumute tot mai mult de la bănci, dar nu pe termen lung, ci pe termen scurt.

Pentru că la licitaţia de joia trecută, care avea scadenţa la cinci ani, Finanţele au atras doar 289 milioane lei, din 500 milioane lei cât aveau programat. Doar la cele trei licitaţii pe termen scurt din aprilie Finanţele au reuşit sa-şi depăşească planul.

Precedenta licitaţie cu o scadenţă apropiată datează din urmă cu mai bine de o lună (14 martie), când Finanţele au vândut certificate de Trezorerie pe şase luni la un randament de 6,82%.