Pentru zona euro, Banca Mondială prognozează o creştere de 1,5% în 2015 şi un avans de 1,8% în 2016 în timp ce pentru UE, în ansamblu, Banca Mondială se aşteaptă la o creştere de 1,8% în acest an, urmată de un avans de 2% în 2016. 

Potrivit acestui raport, creşterea salariilor reale şi preţurile scăzute la energie ar urma să declanşeze o creştere solidă a cheltuielilor gospodăriilor în întreaga Europă, chiar dacă consumul nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei pentru o anumită perioadă de timp. 

'Exporturile au fost principalul factor de creştere pentru multe state membre UE din CEE precum Polonia, Bulgaria şi România. Cu toate acestea, în condiţiile în care investiţiile străine directe au scăzut după criză, este necesar pentru aceste ţări să se concentreze pe îmbunătăţirea mediului de afaceri, dezvoltarea competenţelor, încurajarea inovaţiei, investiţii în infrastructură şi reducerea barierelor în materie de reglementare pentru a încuraja investiţiile străine directe şi creşterea exporturilor' a declarat directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi ţările baltice, Mamta Murthi. 

În pofida perspectivelor relativ optimiste, raportul Băncii Mondiale atrage atenţia asupra politicilor monetare diferite din SUA şi Europa precum şi a volatilităţii crescute de pe pieţele financiare. De asemenea, raportul scoate în evidenţă presiunile asupra finanţelor publice apărute din cauza inflaţiei reduse şi a creşterii modeste precum şi a efectelor crizelor din Grecia şi Ucraina. 

În România, Produsul intern brut a fost mai mare cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an faţă de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate recent de Institutul Naţional de Statistică. 

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie. 

AGERPRES