În al treilea trimestru din 2013, 76,9% din românii şi bulgarii din Marea Britanie, cu vârsta între 16 şi 64 de ani, erau angajaţi, arată date ale Oficiul Naţional de Statistică (ONS), comparativ cu 72,7% din britanicii din aceeaşi grupă de vârstă.

În perioada în care au fost înregistrate aceste date, imigranţii din România şi Bulgaria puteau locui în Marea Britanie, însă nu puteau lucra în această ţară decât în anumite circumstanţe, precum desfăşurarea unei activităţi independente. ONS a început să publice statistici referitoare la rata de angajare a imigranţilor bulgari şi români în august 2013, deşi restricţiile pe piaţa muncii din Marea Britanie s-au ridicat pentru aceştia abia în ianuarie anul acesta, continuă Financial Times. 'Ceea ce observăm în aceste date este că imigranţii din România şi Bulgaria, la acest moment, nu arată prea diferit faţă de polonezi, care au venit mai devreme', a afirmat Jonathan Portes, directorul Institutului naţional pentru cercetări economice şi sociale.

Responsabilul a notat, însă, că grupul analizat îi include şi pe imigranţii care ar fi putut veni cu un loc de muncă deja asigurat sau care ar putea desfăşura o activitate independentă, dar nu îi include totuşi pe cei eligibili pentru primirea de ajutoare sociale. Cifrele publicate ar putea ajuta la temperarea furtunii politice care s-a iscat pe subiectul imigraţiei dinspre România şi Bulgaria în ultimele luni, mai notează publicaţia britanică. Premierul britanic, David Cameron, a anunţat în decembri o serie de reguli noi menite să-i oprească pe imigranţii din UE să primească ajutoare sociale imediat ce ajung în ţară. Conform acestor reguli, imigranţii trebuie să aştepte trei luni înainte de a aplica pentru asistenţă socială.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani a fost împărţită în trei etape (doi plus trei plus doi ani).

Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013, Marea Britanie fiind una dintre ţările care au menţinut până la acea dată restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

Sursa: Agerpres