"După un an de cutremure politice, este puţin probabil ca anul 2017 să fie unul uşor. Iată un ghid al evenimentelor din lume care trebuie urmărite în 2017, de la asumarea puterii de către Donald Trump la ieşirea treptată a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi la posibilul sfârşit al califatului autoproclamat de organizaţia teroristă Stat Islamic în Orientul Mijlociu", scrie cotidianul Financial Times, într-un articol intitulat "Nouă evenimente care vor configura lumea în 2017 – De la învestirea lui Donald Trump la alegerile din Europa – un ghid pentru următoarele 12 luni".

IANUARIE – Instalarea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA

"Ţinând cont de comportamentul său, al 45-lea preşedinte al SUA se va grăbi să se evidenţieze prin acţiuni specifice. Donald Trump a promis că va acţiona rapid pentru scoaterea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific, a promis revizuirea şi înlocuirea Sistemului medical Obamacare, anularea politicilor în materie de energie curată ale Administraţiei Barack Obama şi multe alte lucruri. Discursul inaugural şi acţiunile din primele zile vor stabili tonul mandatului Administraţiei Donald Trump, chiar dacă preşedintele rămâne o personalitate imprevizibilă şi fără restricţii. O altă ocazie care va fi urmărită cu atenţie va fi prima întâlnire a lui Donald Trump cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul în care serviciile secrete americane suspectează că liderul de la Kremlin a încercat să faciliteze neaşteptata victorie electorală a candidatului republican", comentează Financial Times. 

MARTIE – Marea Britanie va activa Articolul 50 al Tratatului UE, declanşând procedura de părăsire a comunităţii europene

La nouă luni de la referendumul care practic a anulat jumătate de secol de politică externă şi comercială, Guvernul de la Londra ar urma să declanşeze procesul care va dura doi ani în sensul ieşirii din Uniunea Europeană.

În momentul de faţă, direcţia politică nu este clară, dar Guvernul Theresa May a promis stabilirea unui plan de acţiune înainte de activarea Articolului 50. Chiar dacă planul nu este fixat clar, Marea Britanie va trebui să aibă o strategie completă de negociere. Theresa May va încerca să evite destabilizarea pieţelor financiare, încurajând investiţiile în Marea Britanie şi ţinându-i de partea sa pe adepţii Brexit din Partidul Conservator. Gestionarea celor trei aspecte ar putea fi dificilă.

PRIMA JUMĂTATE A ANULUI – Lupta pentru eliberarea oraşului Raqqa

După ce au înspăimântat lumea prin câştigurile teritoriale din Siria şi Irak, membrii reţelei teroriste Stat Islamic au început de doi să piardă teren în ambele ţări. În ultimele luni au avut loc lupte intense pentru eliberarea oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, ocupat de terorişti din 2014. În funcţie de progresele pe acest front, următoarea ofensivă, posibil la începutul anului 2017, va fi pentru eliberarea oraşului Raqqa, fieful sirian al reţelei Stat Islamic.

APRILIE/MAI – Alegeri prezidenţiale în Franţa

După Brexit, după victoria lui Donald Trump şi după înfrângerea în referendumul constituţional care a condus la demisia premierului italian Matteo Renzi, încep marile mize electorale din 2017. Clasa politică din Franţa va încerca să îi opună rezistenţă lui Marine Le Pen, candidatul la preşedinţie al formaţiunii extremiste Frontul Naţional. Chiar dacă va câştiga în primul tur, este de aşteptat ca Marine Le Pen să piardă în turul doi, în faţa lui François Fillon, candidatul partidului Republicanii (centru-dreapta, conservator). Pe fondul clivajelor puternice şi al şocurilor electorale din 2016, o eventuală victorie a lui Le Pen ar putea genera cea mai mare criză a Uniunii Europene, eclipsând chiar Brexit, crede Financial Times.

MAI – Scrutinul prezidenţial din Iran

În ultimii patru ani, preşedintele Hassan Rouhani a configurat politicile Iranului, adoptând acordul nuclear cu marile puteri. În contextul dubiilor care planează asupra acordului nuclear, contestat de Donald Trump, Hassan Rouhani se confruntă cu provocarea realegerii în funcţie, un vot pe care vocile radicale ale regimului islamic vor încerca să îl influenţeze.

2017 – Creşteri ale dobânzilor Rezervei Federale din SUA

Dobânzile sistemului bancar central din Statele Unite şi fluctuaţiile preţului petrolului sunt factori economici care pot produce crize la nivel global. Pentru mulţi, întrebarea principală în 2017 este cât de mult pot creşte.

Rezerva Federală din SUA, care în decembrie a dispus majorarea dobânzilor pentru doar a doua oară de la izbucnirea crizei financiare, a semnalat că va proceda în mod similar de trei ori în 2017. Pieţele financiare nu sunt convinse că se va ajunge atât de departe. Totuşi, dobânzile ar putea creşte.

PRIMA JUMĂTATE a lui 2017 – Referendumul lui Recep Tayyip Erdogan

Timp de aproape 15 ani, Recep Tayyip Erdogan a încercat să îşi extindă controlul asupra puterii în Turcia, devenind cel mai influent lider după Mustafa Kemal Ataturk. În 2017, Recep Erdogan ar putea în sfârşit să îşi îndeplinească principala ambiţie: cea de a fi preşedinte executiv al ţării, conducând atât statul, cât şi Guvernul.

"După un an sângeros care a inclus atât o tentativă de lovitură de stat, cât şi o serie de atacuri teroriste, susţinerea populară pentru a-i oferi lui Erdogan mai multă putere a crescut. Un referendum pe tema modificărilor constituţionale ar putea fi organizat în aprilie-mai. Preşedintele probabil va prezenta un vot favorabil drept voinţa poporului. Oponenţii lui vor argumenta că un vot negativ va fi ultima şansă de evitare a instalării unei dictaturi", explică Financial Times.

TOAMNA lui 2017 – Congresul Partidului Comunist chinez

China nu a mai fost de sute de ani atât de puternică pe scena internaţională cum este acum. De la Mao Zedong, la Beijing nu a mai fost un lider atât de puternic precum Xi Jinping, crede FT. Xi Jinping va încerca să îşi consolideze puterea la cel de-al XIX-lea Congres al Partidului Comunist, având şanse foarte mari să continue rămânerea la conducerea ţării până în 2022. Există totuşi întrebarea dacă vor fi făcute şi alte numiri în funcţii; în plus, China se confruntă cu alte probleme majore, inclusiv cel mai scăzut ritm al creşterii economice din ultimul sfert de secol şi posibila intensificare a tensiunilor cu noul lider al Statelor Unite, Donald Trump.

SEPTEMBRIE / OCTOMBRIE – Alegeri generale în Germania

Cancelarul Angela Merkel este considerat cel mai important lider din Europa, dacă nu chiar din lumea liberă. Dar, în 2017, în contextul în care vrea al patrulea mandat de cancelar, se confruntă cu intense provocări electorale. "Ecuaţia construirii unei coaliţii guvernamentale stabile probabil va fi enorm de complicată, din cauza problemelor partidelor politice clasice. Frustrarea populară generată de flexibilitatea Angelei Merkel în materie de imigraţie s-a combinat cu declinul de lungă durată al actualului partener de guvernare, Partidul Social-Democrat (SPD), şi cu perspectivele incerte ale aliatului tradiţional, Partidul Liber-Democrat (FDP). Formaţiunea eurosceptică şi antiimigraţie Alternativă pentru Germania (AfD) va încerca să profite de acest context. Angela Merkel va încerca să se asigure că rolul esenţial pe care îl joacă la nivel internaţional nu va fi subminat de vulnerabilităţile de pe plan intern", notează Financial Times.