Americanii sunt foarte interesaţi de viaţa pe care a început-o fostul şel al NASDAQ de când a fost condamnat la 150 de ani de închisoare pentru cea mai mare fraudă financiară din Statele Unite ale Americii cu ajutorul unei scheme piramidale.
Pe baza unor informaţii obţinute în exclusivitate despre modul în care Bernard Madoff îşi duce viaţa la încisoare, televiziunea americană CNBC a realizat un film care îl are în centru pe fostul preşedinte al NASDAQ.
Printr-o schemă ponzi, Madoff a reuşit să înşele nu numai persoane fizice ci şi instituţii financiare de prestigiu precum HSBC, UBS; JP Morgan, Bank of America, BNP Paribas sau Citigroup. Pentru că beneficia de un prestigiu şi de o încredere uriaşă întrucât fusese şef la Nasdaq, Bernard Madoff a convins o mulţime de oameni că vor putea obţine profituri uriaşe într-un timp foarte scurt. Banii obţinuţi de la victime nu au fost investiţi niciodată.
Investitorii afectaţi de escrocheria de amploare organizată de Bernard Madoff au pierdut 21,2 miliarde de dolari.
Această sumă este mult mai mare decât cea precedentă, care evoca 13 miliarde de dolari investiţi, şi reprezintă sumele care au fost efectiv încredinţate societăţii de investiţii a lui Bernard Madoff timp de trei decenii.