”Vreau să vă spun că astăzi pentru noi este o zi importantă dincolo de faptul că avem această oportunitate. Astăzi în sfârşit, la distanţă de 5 ani, în urma unui efort consolidat am reuşit să reîncepem negocierile oficiale în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Spuneam că a fost un efort consolidat, o muncă depusă extrem de complexă şi deloc uşoară. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva minute în urmă la Moscova. Se întâmplă şi lucruri bune şi acolo”, i-a spus Vlad Filat premierului Emil Boc.
De asemenea, el a arătat că prin acest pas se intră într-o nouă etapă care necesită la fel de multă responsabilitate, cea a negocierilor propriu-zise, însă Guvernul de la Chişinău este pregătit pentru ca acestea să aducă şi rezultate.
”Este o zi importantă, dar care ne pune într-un nouă fază, la o nouă etapă în care trecem, care este la fel de responsabilă: negocierile propriu-zise. Noi suntem pregătiţi pe fiecare domeniu cu argumente pertinente şi suficiente pentru ca aceste negocieri să fie rezultative”, a arătat Filat.
El a ţinut să mulţumească României, premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu, precum şi poporului român pentru sprijinul acordat în acest proces de discuţii privind soluţionarea conflictului transnistrean.
”Vreau să mulţumesc, prin intermediul dumneavoastră, României pentru sprijinul pe care l-am avut în acest proces pentru că a fost un efort comun. Şi îmi pare bine că sunt în situaţia să împărtăşesc această stare de bucurie cu dumneavoastră”, a mai spus Vlad Filat.
În formatul de negociere ”5+2” pe lângă Chişinău şi Tiraspol participă Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) în calitate de mediatori, iar Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană sunt observatori.