Utilizarea TMS (un sistem online unde cluburile introduc detaliile tranzacţiei şi datele privind jucătorul) a devenit obligatorie la data de 1 octombrie 2010 pentru toate transferurile internaţionale de jucători profesionişti. Pe ansamblul anului 2013, în sistemul TMS au fost înregistrate 12.309 transferuri internaţionale, în creştere cu 4% comparativ cu 2012.

Pe ansamblu, FIFA precizează că 82% din cheltuieli au venit din nouă ţări: Anglia, Italia, Franţa, Spania, Germania, Rusia, Ucraina, Turcia şi Portugalia, iar regiunea Europei a fost responsabilă pentru trei sferturi din valoarea totală a pieţei. În schimb, cheltuielile cluburilor de fotbal din Argentina şi Brazilia au scăzut în 2013.

'Criza monetară care afectează economiile emergente a redus puterea de cumpărare a cluburilor din Brazilia şi Argentina pe piaţa internaţională', a explicat FIFA

Brazilia a rămas ţara cea mai activă în materie de transferuri internaţionale (în condiţiile în care transferul în interiorul acelaşi ţări nu sunt luate în calcul) cu 746 de jucători fiind transferaţi în Brazilia şi 656 care au părăsit ţara. Brazilia a fost responsabilă pentru 13% numărul total de jucători transferaţi anul trecut. Transferurile pe ruta Brazilia-Portugalia au fost deosebit de active anul trecut, un număr de 137 de jucători au plecat din Portugalia şi Brazilia şi 91 au făcut drumul invers.

La capitolul cheltuieli, cluburile din Anglia se situează pe prima poziţie după ce în 2013 au cheltuit 913 milioane de dolari, un sfert din suma totală, pentru transferuri de jucători, cu 51% mai mult decât în 2012. Pe partea cealaltă, piaţa spaniolă a primit suma de 565 milioane de dolari sub formă de indemnizaţii de transfer, mai mult decât orice altă ţară.

Raportul FIFA mai informează că anul trecut valoarea comisioanelor vărsate agenţilor şi intermediarilor a crescut cu 30% în condiţiile în care doar 14% din transferurile din anul trecut au fost negociate cu un intermediar, faţă de 17% în 2012.

În sfârşit, vârsta medie a unui jucător de fotbal transferat în 2013 a fost de 25 de ani şi trei ani.