Fiat Chrysler Automobiles din Statele Unite a acceptat să pledeze vinovată pentru comportament ilegal. Compania va plăti penalități de aproximativ 300 de milioane de dolari. La mijloc este vorba de o anchetă de mai mulţi ani privind fraudă legată de emisiile vehiculelor cu motoare diesel, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

FCA US, care acum face parte din grupul Stellantis, a acceptat să pledeze vinovată pentru o acuzaţie de conspiraţie penală. Aceasta a reieșit din eforturile sale de a se sustrage cerinţelor privind emisiile pentru peste 100.000 de camionete Ram mai vechi şi SUV-uri Jeep din SUA.

Acordul, negociat cu oficialii Departamentului de Justiţie al SUA, urmează să fie făcut public de săptămâna viitoare, susține Reuters. Compania îşi va declara apoi vinovăţia în timpul unei audieri ulterioare într-un tribunal districtual din SUA.

Ce mașini ale Fiat Chrysler Automobiles au fost afectate

Vehiculele diesel afectate au fost fabricate între 2014 şi 2016.

Fiat Chrysler Automobiles din Statele Unite a fuzionat cu producătorul francez Peugeot PSA în 2021, pentru a forma Stellantis. Stellantis şi Departamentul de Justiţie au refuzat să comenteze.

Acordul vine la cinci ani după ce Volkswagen a pledat vinovat de acuzaţii penale, pentru a rezolva propria criză a emisiilor, care a afectat aproape 600.000 de vehicule într-un scandal care a devenit cunoscut sub numele de ”Dieselgate”. Înșelăciunea Volkswagen a precipitat un control suplimentar care a făcut ca autorităţile de pe ambele maluri ale Atlanticului să pedepsească producătorii de automobile acuzaţi că folosesc software ilegal cunoscut sub numele de dispozitive de înfrângere pentru a manipula testele guvernamentale de emisii.

În noiembrie 2021, s-a luat o decizie radicală în scandalul emisiilor. Judecătorii au hotărât să respingă încercarea companiei de a evita procesele intentate de autorități pentru despăgubiri în scandalul emisiilor. Aceștia au respins încercarea companiei de a evita procesele intentate de autorităţi din trei state pentru despăgubiri în scandalul emisiilor. Judecătorii au luat decizia radicală luni. Curtea Supremă a Statelor Unite a respins luni încercarea Volkswagen de a evita procesele intentate de autorităţi din trei state americane care solicită despăgubiri ca urmare a scandalului de manipulare a testelor de emisii diesel în care a fost implicat producătorul german de automobile, transmite Reuters.

Pe ce s-au bazat producătorii de automobile

Producătorii de automobile europeni s-au bazat pe aşa-numita tehnologie diesel curată pentru a produce vehicule care respectă reglementările de mediu mai dure, doar pentru ca oficialii să descopere că poluează mai mult în condiţii reale decât în ​​timpul testelor care le-au certificat pentru vânzare.

Producătorii de mașini îşi concentrează acum eforturile pe vehiculele electrice alimentate cu baterii. Negocierile dintre avocaţii FCA şi oficialii americani pentru a rezolva ancheta actuală s-au prelungit pe parcursul unor ani de zile.