În anii ‘40 ai secolului trecut, tatăl lui a înființat o fermă. Mihai Petcu a muncit, a învățat în copilărie, a pus multă pasiune, iar acum deține una dintre cele mai importante exploatații agricole din apropierea Capitalei. L-a ajutat tradiția familiei, dar și cunoștințele teoretice pe care le-a dobândit în școală. La nici 22 de ani, Mihai Petcu a devenit medic veterinar. În opinia fermierului, în acele timpuri, societatea şi autorităţile erau preocupate de dezvoltarea agriculturii, iar acest lucru se vedea şi în demersurile făcute de stat. Astfel, oricine dorea să muncească mult, era ajutat. Existau mai multe ferme de elită, iar una dintre acestea era cea din comuna Pantelimon. Aici a ajuns și Mihai Petcu în urmă cu 39 de ani. Pe atunci era medic veterinar. Cum nu s-a ferit de munca fizică, a ajuns, în scurt timp, şef de fermă. Imediat după Revoluție, aproape tot ce era bun în agricultură s-a privatizat, dar multe lucruri s-au distrus. Există, însă, și câteva excepții. Una dintre acestea este ferma din Pantelimon. Când a aflat că este de vânzare, Petcu s-a hotărât să riște tot ce avea și să o cumpere. Era anul 1996, iar marea provocare a acelor vremuri era să ai o afacere profitabilă. Fermierul a reușit nu doar să iasă pe plus și să-și plătească datoriile, ci s-a apucat chiar să extindă ferma.

„Agroindustriala Pantelimon este singura care a rămas din cele aproximativ 40 de ferme, câte au funcționat în jurul Bucureștiului. E simplu atunci să ne explicăm de ce România avea în jur de șapte milioane de vaci, iar la această oră mai are 1-2 milioane“, susține Petcu. În prezent, antreprenorul lucrează aproape 500 de hectare de teren, din care 35 de hectare reprezintă proprietate privată. Marea lui problemă este că pământurile nu sunt comasate.

Pe 15 hectare se întinde ferma cea mare în care sunt adăpostiți 300 de tăurași și 300 de vaci de lapte. De la cele din urmă, anul trecut, fermierul a obţinut pentru fiecare 8.500 de litri de lapte. Marfa o comercializează prin intermediul mai multor automate cu lapte, amplasate în câteva piețe din Bucureşti şi la ferma din Pantelimon. În condiţiile în care preţul laptelui este unul foarte mic în România, fermierul susţine că subvenţiile îl ajută să supravieţuiască.

În opinia antreprenorului, producătorii români de lapte se confruntă cu mari probleme. În primul rând, nu sunt uniți și nu au forță de negociere cu procesatorii și autoritățile statului. Iar această realitate se vede atât în lipsa profiturilor micilor fermieri, cât și în prețul mare al laptelui plătit de consumatori. „Din producţia totală a României, circa 50% se produce la ţară. Din aceasta, 25% se îndreaptă către autoconsum şi 25% către consum tehnologic (laptele este folosit pentru hrănirea animalelor). Din cealaltă jumătate, circa 25% reprezintă laptele vândut de ţărani în pieţe şi doar un sfert merge la procesare“, a explicat Petcu.

Banii de la Uniunea Europeană au reprezentat o soluţie salvatoare pentru Petcu. Acesta a accesat fonduri pentru un proiect în valoare de două milioane de euro, din care jumătate au fost bani nerambursabili. Suma a fost folosită pentru achiziţia de utilaje. Întrebat dacă ar mai încerca să obţină ajutor din partea Comisiei Europene, fermierul a spus că fondurile sunt din ce în ce mai greu de accesat din cauza noilor condiţii din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2020. Cu toate acestea, intenţionează să aplice pentru un proiect mai mic, de aproximativ 100.000 de lei.

Moștenirea din Pantelimon

Văcuțele sunt mov, iar marmotele învelesc ciocolata. Asta cred, astăzi, mulți dintre copiii de la oraș. Explicația? În zilele noastre, televizorul stabilește care este realitatea. Că și adulții sunt, de multe ori, manipulați de televiziuni, este o altă discuție. Oricum, în cazul lor nu se poate face mare lucru. Pentru copii, însă, timpul nu este pierdut. Asta a realizat și Mihai Petcu. Ca să arate celor mici cum arată lumea care îi înconjoară, a construit „Ferma animalelor“. „Avem acest loc de joacă pentru copii, unde cei mici pot vedea cum este mulsă o vacă, dar mai pot vizita şi alte animale: oi, capre, struţi şi o căprioară“, a completat fermierul. Pe lângă activităţile de educare pentru copii, a construit și un restaurant unde se mănâncă preparate sănătoase. Mai nou, aici vrea să introducă în meniu mâncăruri din carne de vacă din rasa Angus. Proprietarul Agroindustriala Pantelimon spune că va lăsa afacerile sale copiilor, dar că mai este mult până atunci. Deși are 70 de ani, este în putere și nu se vede făcând altceva. Fiul său, Sorin, se implică parţial în business, în timp ce fiica, Andreea, 40 de ani, are în grijă finanţele familiei.

În 2013, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 4,4 milioane de lei. Sorin Petcu a făcut facultatea în Franţa, este cetăţean francez, iar acum lucrează ca director tehnic într-o fabrică de lapte din Germania, după ce a lucrat o perioadă şi la Danone. În prezent, la fermă sunt angajaţi 40 de oameni din care 15 lucrează la „Ferma animalelor“.