Fermierii vor putea deconta, din 2010, de la bugetul de stat, 40% din valoarea investiţiilor în sectorul agricol, pondere care poate urca până la 50% în cazul proiectelor realizate în zonele defavorizate. Sprijinul reprezintă una din formele de ajutoare de stat permise de legislaţia Uniunii Europene, care va trebui transpusă până la finele anului şi în legislaţia din România.

Agricultorii vor putea beneficia de trei tipuri de ajutoare de stat pentru protecţia culturilor, valoarea sprijinului variind între 450 de euro pe hectar şi 900 de euro pe hectar.

Fermierii vor putea primi subvenţii şi pentru achiziţionarea de echipamente, construirea sau modernizarea de grajduri, silozuri, spaţii de procesare, precum şi pentru comercializarea produselor agricole, în cadrul ajutoarelor de diversificare.

Vechile forme de sprijin, înlocuite

Noile ajutoare de stat vor înlocui formele de sprijin acordate fermierilor precum subvenţionarea motorinei pentru lucrările agricole, a energiei termice pentru încălzirea serelor, a energiei utilizate în irigaţii, a creditului pentru producţia agricolă sau tratamente fito-sanitare, potrivit lui Daniel Botănoiu, şeful Direcţiei Generale Politici Agricole din Ministerul Agriculturii.

Reprezentantul Comisiei Europene în materie de ajutoare de stat pentru România, Michel Hendrickx, s-a întâlnit în perioada 9-11 iunie, la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), cu reprezentanţi ai instituţiei, ai patronatelor şi sindicatelor din agricultură, discuţiile vizând crearea unui cadru legal cu privire la acordarea unor ajutoare de stat pentru fermieri aferente perioadei 2010-2013.

În cazul fermierilor care accesează şi fonduri europene, ponderea cumulată a celor două tipuri de ajutoare nu poate să depăşească 40% din valoarea totală a investiţiei, respectiv 50% pentru proiectele din zonele defavorizate, potrivit lui Botănoiu.

SURSA: Mediafax