Fermierii francezi au blocat, luni, drumurile spre oraşul Caen, nord-vestul Franţei, pentru a protesta faţă de scăderea preţurilor la carne şi lapte, ceea ce l-a determinat pe ministrul francez al Agriculturii să-i invite la discuţii, transmite Reuters. Producătorii francezi de carne şi lapte sunt în criză, ca urmare a stagnării cererii internaţionale, din cauza efectelor combinate ale embargolui impus de Rusia pentru produsele alimentare occidentale, ale încetinirii cererii chineze şi a ofertelor mai ieftine venite din partea altor state membre ale Uniunii Europene.

Fermierii au blocat cele patru drumuri principale de acces în Caen încă de duminică seara cu aproximativ 300 de tractoare şi maşini agricole, inclusiv camioane pline cu moloz şi bălegar. Protestarii au refuzat să mute tractoarele luni dimineaţa şi, în plus, au împiedicat maşinile să iasă sau să intre în oraş şi au blocat accesul camioanelor în port. "De mai multe luni încercăm să atragem atenţia autorităţilor faţă de criza cu care se confruntă fermierii. În mod clar, nu am fost auziţi", a declarat liderul sindicatului FDESA, Sebastien Debieu.

Protestarii cer să-l întâlnească pe ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, înainte să ridice baricadele. Ministrul a promis că se va întâlni joi cu fermierii, după ce va primi un raport de la un mediator desemnat pentru a analiza neînţelegerile dintre fermieri, procesatori şi distribuitori pe tema preţurilor plătite fermierilor de industria cărnii. Într-un interviu acordat vineri cotidianului Le Parisien, Stephane Le Foll a declarat că între 22.000 şi 25.000 de crescători de animale, adică aproximativ 10% din numărul total, sunt în pragul falimentului. În replică, preşedintele Franţei, Francois Hollande a cerut o majorare a preţurilor plătite fermierilor.

Sursa: AGERPRES