"Mesajul este clar, fermierii din Europa Centrală şi de Est nu mai acceptă politici discriminatorii din partea Uniunii Europene şi cer echitate în alocarea de subvenţii. Nu putem concura pe aceaşi piaţă în condiţiile în care un fermier francez primeşte o subvenţie de circa 600 de euro, iar în regiunea noastră valoarea medie este de 150 de euro", a declarat Viorel Matei, preşedintele FNPAR.

Practic, aceştia susţin că statele occidentale precum Franţa şi Germania sunt avantajate în detrimentul noilor ţări membre (România, Polonia, Ungaria, Slovacia etc), ceea ce contribuie la distrugerea competitivităţii fermierilor din regiune.

Reprezentanţii fermierilor din Europa Centrală şi de Est au subliniat că vor fi supuşi, în continuare, unei "politici coloniale de acaparare a pieţelor din partea agriculturilor occidentale, atâta vreme cât fondurile sunt alocate discriminatoriu, iar competitivitatea şi productivitatea agriculturii noilor state membre nu este încurajată".

România, sprijinită să revină în elita agriculturii europene

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR a participat, la Slovacia, la cea de-a 44-a reuniune a „Grupului de la Vişegrad”, cea mai mare organizaţie patronală a agricultorilor din Uniunea Europeană.

Cu această mocazie, Grupul de la Vişegrad şi-a exprimat sprijinul ca FNPAR să redevină membru cu drepturi depline al COPA-COGECA, iar România să fie astfel reprezentantă, din nou, în elita agricultorilor europeni.

COGECA, denumită "Confederaţia Generală a Cooperativelor Agricole în Uniunea Europeana", reprezintă interesele a circa 40.000 de cooperative cu 660.000 de oameni şi cu o cifră de afaceri anuală globală mai mare de 300 de miliarde de euro în toata Europa.

Delegaţiile au mai convenit şi începerea negocierilor cu Copa-Cogeca pentru reducerea cotizaţiei FNPAR, în contextul în care Federaţia nu a beneficiat de sprijinul Guvernului pentru plata cotizaţiei anuale. Spre comparaţie, Guvernul polonez a alocat pentru sprijinirea asociaţiilor agricole circa 1 milion de euro, iar Executivul lituanian suma de 400.000 de euro.