Mulţi susţin că au avertizat oficialii de la Bucureşti despre pericolul real al pestei porcine cu ani în urmă, dar au fost ignoraţi, potrivit Digi24.

„Am spus-o în 2016 cu presedintele ţării și cu ministrul Achim Irimescu, domnilor nu putem scăpa de pesta porcină africană pentru că ne invadează porcii din Ucraina şi Moldova. Cineva a spus, am văzut cum au făcut măcel ucrainienii la graniţa cu România, pentru că au văzut ce infestare mare au, şi au venit şi i-au exterminat, si atunci foarte mulţi porci au venit la noi din Ucraina”, a spus Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici.

Achim Irimescu a fost ministru în Guvernul Cioloș. Acesta din urmă a declarat în urmă cu câteva săptămâni că s-a confruntat cu virusul pestei porcine africane şi în 2016, pe când era prim-ministru.

Dacian Cioloș a spus că a adoptat atunci o Hotărâre de Guvern, cu numărul 830, în care se precizează clar rolul fiecărui minister implicat în acest proces, pentru a ţine sub control focarele şi circulaţia oamenilor şi a animalelor, dar și de informare a populaţiei ca să ştie ce are de făcut ca să se reducă, pe cât posibil, transmiterea virsului.

Fostul premier a mai spus că, în 2016, cu măsuri preventive imediate, au fost evitate două crize asemănătoare, precizând că „istoria nu consemnează ce se face corect, ci doar marile crize”.