Tragedia de la Ferma Dacilor se lasă cu demiteri. Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat miercuri că intenționează să sesizeze parchetul. Instituția va fi sesizată în legătură cu verificările efectuate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova în anul 2019 la pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani.

Totodată, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova a fost demis din funcție.

Analiză a activității de control din 2019

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), miercuri a avut loc o analiză a activităților de control desfășurate de către inspectorii de prevenire în anul 2019 la pensiunea Ferma Dacilor.

Concluziile acestei analize au fost prezentate secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Măsurile luate după tragedia de la Ferma Dacilor

Ca urmare a acestei prezentări, au fost dispuse următoarele măsuri:

  1. Demiterea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova
  2. Trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, pentru a verifica activitatea de prevenire de la nivelul ISU Ph, precum și aspectele care nu au fost clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU.
  3. Sesizarea organelor de cercetare penală în legătură cu anumite aspecte rezultate din analiza documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU. Aceste aspecte pot fi încadrate în sfera penală.

Dosar clasat în 2023 și masă de protocol pentru ISU Prahova

În martie 2023, secția militară a DNA a clasat un dosar referitor la funcționarea Fermei Dacilor fără autorizație de securitate la incendiu, conform informațiilor prezentate de G4Media. Cu toate acestea, DNA va reanaliza dosarul în urma incendiului care a distrus pensiunea.

Sursele judiciare au dezvăluit că după incendiul care a distrus pensiunea, DNA va redeschide acest dosar pentru a investiga din nou situația.

De asemenea, în anul 2019, la aceeași pensiune s-a organizat o masă de protocol. Ea a fost oferită chiar de conducerea Inspectoratului Județean de Urgență (ISU) Prahova, conform acelorași surse.

Șapte persoane, inclusiv un copil, au murit în incendiu

În anul 2020, pensiunea a fost sancționată cu o amendă. Aceasta s-a dat pentru funcționarea sa fără deținerea autorizației de securitate la incendiu.

În urma unui incendiu devastator care a cuprins marți dimineață pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, șapte persoane, inclusiv cel puțin un copil, au pierit. De asemenea, o altă persoană este în continuare dispărută. Pensiunea nu deținea autorizație de securitate la incendiu. Ea a fost complet distrusă în urma incendiului. La sosirea pompierilor, persoanele aflate la parter reușiseră să părăsească imobilul.