Anul 2021 a adus o revenire pe piața agricolă în contextul în care anul precedent fusese dezastruos din cauza secetei.

Totuși, este posibil ca această situație să se repete și în 2022, din cauza precipitațiilor reduse din iarna aceasta. Infrastructura de irigații din România este incapabilă să facă față unei noi secete, iar investiții în acest sector nu se anunță în viitorul apropiat. Irigațiile nu au fost incluse nici în Planul Național de Redresare și Reziliență.

În județul Vrancea, unul dintre cele mai afectate în anul 2020 din cauza secetei, fermierii se tem de o nouă perioadă aridă în vara acestui an.

„Anul agricol în care suntem va fi un an dificil. În ultimele șase luni nu cred că am avut mai mult de 40 de litri de apă pe metru pătrat. Cred că din august nu au mai fost ploi abundente. Avem culturi de grâu care sunt răsărite neuniform, altele – în curs de răsărire; rapiță – avem o suprafață mică, dar nu cred că vor rămâne cu tot ce s-a plantat în toamnă, din cauza secetei.

În ce privește însămânțările din primăvară, fermierii sunt reținuți. Dacă nu o să avem precipitații, s-ar putea să meargă pe ogor negru, să nu cultive, pentru a nu face investiții și a pierde banii pe care îi introduc în sol”, a transmis Ticu Costandache, directorul Direcției pentru Agricultură Vrancea, conform Radio România Actualități.

Seceta ar fi o povară mult prea grea pentru fermieri

Anul trecut doar peste 10% din suprafața totală de teren arabil din județul Vrancea a fost irigată, adică aproximativ 30.000 de hectare.

„Noi, în Vrancea, avem posibilitatea de a iriga 30.000 de hectare, dar această suprafață nu este irigată în totalitate. Anul trecut s-a irigat cred că 10% din suprafață”, completează Ticu Costandache.

În 2020, fermierii au cerut statului o despăgubire de 925 lei/hectare pentru a putea să reia producția toamna, după ce vara a fost secetă. Peste 25.000 de hectare de culturi agricole proaspăt înființate au fost afectate de seceta extremă din 2020.

„A fost calamitate pe suprafeţe mari de teren, iar producţiile sunt mici. Pentru culturile din toamnă, am avut în teren cinci echipe pentru analizarea daunelor. S-au strâns 1.353 de procese verbale până în prezent, toate pentru culturile însămânţate în toamnă, în special grâu”, spunea la vremea respectivă Ticu Costandache.

Suprafața agricolă a județului este de aproximativ 255.000 de hectare, dintre care 150.000 teren arabil, 27.000 hectare viță de vie, iar restul diferite culturi.