În timp ce Statele Unite se pregătesc (la ora când acest text este scris) să aleagă prima femeie președinte, în Orientul Mijlociu sunt femei ucise cu bestialitate pentru că s-au dus la școală sau pentru că s-au sărutat cu un bărbat. Bucureștiul este administrat de o femeie aleasă democratic, în timp ce la Aleppo orice femeie, oricât de inteligentă, este considerată inferioară fizic, mental și moral oricărui bărbat.

Poate că un asemenea moment este prilejul cel mai bun pentru a ne opri o clipă din vârtejul vieții cotidiene și a reflecta la cine suntem și cum ne raportăm fiecare dintre noi la condiția femeii în societate. De aici pleacă toate prejudecățile, aici este punctul de start al urii împotriva celor care sunt altfel decât noi înșine. De la poziția pe care o avem atunci când este vorba despre statutul femeii și al bărbatului în societate.

Femeile sunt altfel decât bărbații. Nu încape îndoială. Au pielea mai subțire, mușchii mai puțin dezvoltați, umerii mai înguști și șoldurile mai late. Au de asemenea mai multă intuiție, mai mult spirit de echipă, mai multă disponibilitate la eforturi prelungite. Înseamnă aceste diferențe că ele sunt mai bune sau mai proaste pentru poziții de conducere în societate decât bărbații? Oricât de tentați ați fi să dați un răspuns la această întrebare, cred că e bine să nu vă grăbiți. Pur și simplu istoria nu oferă îndeajuns de multe date concludente pentru a putea trage o concluzie științifică. Pe de altă parte, există ceva venit din vechime și care ne spune o poveste extrem de credibilă. Este vorba despre Yin și Yang. Despre faptul că orice Yin conține un pic de Yang și viceversa, iar împreună, cele două elemente creează un cerc perfect, simbol al perfecțiunii.

„Bărbatul este capul, iar femeia este gâtul“, spune o vorbă românească din bătrâni. „În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie puternică“ spunea altcineva. E plin internetul de citate de genul acesta, uneori mai aproape de cultură, alteori la granița kitsch-ului. Un lucru au însă în comun: ne sugerează ca, în loc să ne batem atât de mult capul cu ideea superiorității vreunuia dintre cele două sexe, mai bine am îmbrățișa diversitatea așa cum este ea. Nu vom putea să punem noi bărbatul sau femeia mereu deasupra. Oricum, viața îi va rostogoli și îi va așeza în tot atâtea poziții câte cupluri liber consimțite se pot forma din populația planetei.

Pentru bărbații care au ajuns să citească aceste rânduri am o singură recomandare: iubiți-vă partenerele, colegele, șefele, vecinele exact  așa cum sunt. Păstrați întotdeauna relații bune cu ele și fiți cuviincioși. Ajutați-le atunci când v-o cer și ascultați-le atunci când vă vorbesc. Deși am stabilit mai sus în textul acesta că nu e nevoie să ne batem capul cu diferențele între sexe, orice om de marketing știe cu certitudine un lucru: 85% din deciziile de cumpărare ale planetei sunt făcute de către femei!


Te-ar putea interesa și: