relaxare fiscala, impreuna cu perioada favorabila pe care piata o traverseaza, va aduce mai multi investitori. Capital: Tocmai s-a incheiat unul dintre cei mai buni ani ai Bursei de Valori Bucuresti, iar noul an a adus cresteri spectaculoase ale cotatiilor. Cum comentati cresterea din primele zile ale anului?
Stere Farmache: As pune aceasta crestere pe seama a cel putin trei factori. Primul factor il constituie o tendinta de crestere a pietei la inceputul fiecarui an, care se manifesta cu o oarecare periodicitate, cel putin in ultimii cinci ani. Daca ne uitam pe statistici, o sa observam ca la fiecare inceput de an, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cresteri ale indicatorilor bursieri. Acest fenomen este intalnit si in pietele mature din lume, sub denumirea de „Efectul lunii ianuarie” (January effect), cand actiunile tranzactionate confera investitorilor randamente deosebit de mari in aceasta perioada a anului. Revenind la cazul Romaniei, sa nu uitam ca momentul aderarii la Uniunea Europeana in 2007 se apropie cu pasi repezi, fapt care va conduce la accelerarea reformelor in economie, cu efecte benefice asupra sistemului financiar in ansamblu. In ceea ce priveste BVB, consider ca amplitudinea cresterii a fost semnificativ influentata de un al treilea factor: noul regim fiscal. Scaderea impozitului pe profit si pe venit este in principiu o veste buna pentru piata pentru ca lasa la dispozitia actorilor (investitori si companii) resurse financiare mai multe. In opinia mea, atat companiile, cat si persoanele fizice ar trebui sa fie mai degraba inclinate sa aloce aceste resurse suplimentare spre procesul de investire decat spre cel de consum. Probabil ca nu am fi putut spune acelasi lucru cu 10 – 12 ani in urma, cand era o tendinta accentuata pentru consum. Acum, atitudinea mi se pare ca s-a schimbat. Companiile si persoanele fizice si-au format in decursul ultimilor ani un simt al investitiei mult mai ridicat si am convingerea ca aceste resurse suplimentare vor fi orientate cu precadere spre economisire si investitii la BVB, ceea ce este un semnal bun pentru piata. Din punctul de vedere al pietei de capital, anul 2005 va putea fi numit, la sfarsitul lui, cel mai dinamic an de la infiintarea BVB. Va fi dinamic pe toate planurile: atat al transformarii institutionale legata de toate procesele de consolidare a pietei, cat si sub aspectul cresterii importantei activitatii bursiere in piata financiara.
Capital: Va creste numarul de investitori?
Stere Farmache: In ansamblu, marea majoritate a salariatilor se va regasi cu un surplus banesc. Destinatia pe care acestia o vor da acestor resurse suplimentare va depinde de nevoile de consum imediate pe care le au, pentru ca eu ma indoiesc ca o persoana la care nivelul venitului este redus, iar necesitatea consumului este mare, se va orienta spre investitii. Cu siguranta, exista un prag de la care acest surplus generat de scaderea impozitului va trebui plasat undeva. De aici in colo, BVB va putea intra in ecuatie si poate deveni o alternativa de investitie. Prin urmare, este de asteptat ca numarul de conturi deschise de investitorii autohtoni, mai ales pe aceasta tendinta favorabila pe care piata bursiera o traverseaza, sa creasca.
Capital: In ce stadiu se afla listarea marilor companii de stat incluse in programul „O piata puternica”?
Stere Farmache: Bursa nu este un factor de decizie in acest proces, dar evident ca suntem parte interesata si stam destul de aproape de institutiile care lucreaza la aceste proiecte. Din informatiile pe care le avem, s-au parcurs o serie de etape, dintre cele care erau planificate pentru listarea acestor societati. Exista grade diferite ale proceselor (este vorba, totusi, de sapte societati). Cel mai avansat este ministerul Economiei care are in portofoliu cinci din cele sapte societati incluse in program, si care este in faza de selectare a SSIF-urilor. Prin urmare, programul a continuat, chiar daca nu cu viteza dorita, si credem ca schimbarea guvernului nu va afecta desfasurarea acestui program, ba dimprotriva, vreau sa cred ca schimbarea care a avut loc poate sa accelereze aceste listari.Sanse ca, la sfarsitul primului semestru, actiunile primei societati din acest program sa fie tranzactionate sunt de 60-75%. Mai mult, intr-o luna, doua actiunile SSIF Broker vor putea fi tranzactionate la BVB.
Capital: Aveti semnale ca se mai pregatesc si alte listari?
Stere Farmache: Desi nu au fost listari propriu-zise, ci cateva transferuri de pe Rasdaq, anul 2004 a fost anul in care am marcat un progres, dupa cativa ani secetosi din acest punct de vedere.Pentru acest an, in afara de societatile amintite, avem semnale si de la doua-trei companii private. Estimam ca anul acesta vom avea si listarea unor societati care vin din mediul privat. Cel putin trei societati din mediul privat vor demara listarea la BVB.
Capital: Cand vor fi noi produse la BVB?
Stere Farmache: Un produs nou va fi lansat chiar saptamana urmatoare: drepturile de preferinta, care vor incepe tranzactionarea prin sistemul ARENA dezvoltata de BVB. Este un produs care, dupa parerea mea, se va tranzactiona de fiecare data cand vom avea de a face cu majorarile de capital. Insa este un instrument care nu va genera pe ansamblu volume impresionante de tranzactionare, iar pe de alta parte, viata lor este scurta.Referitor la derivate, nu am abandonat ideea, insa avem o alta abordare. Toata aceasta dorinta a noastra de a introduce produse derivate a fost, pana la un moment dat, canalizata prin eforturi proprii sau la momentul fuziunii dintre BVB si Bursa din Sibiu. Insa nu trebuie neaparat sa fim legati de fuziune din punct de vedere juridic. Vom folosi in linii mari acelasi sistem pe care, in prezent, il folosim cu piata Rasdaq: instrumentele derivate vor fi tranzactionate sub cupola BVB, utilizand insa platforma tehnica si toate facilitatile de la Sibiu. Estimez ca pana la sfarsitul primului semestru vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, iar la momentul cand consolidarea juridica se va produce, ele vor fi nu numai introduse la BVB, dar vor functiona deja pe baza unei experiente.