Eugen Teodorovici a propus în mod oficial Cubei compensarea datoriei istorice faţă de România, în schimbul tratamentului anti-cancer pe care îl dezvoltă această ţară, se arată într-un document al ministerului de Finanțe, potrivit adevarul.ro.

Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii Sorina Pintea au efectuat pe 2 decembrie 2018 o vizită controversată în Cuba, iar potrivit documentului scopul vizitei a fost acela de a debloca problema datoriei Cubei faţă de România și cooperarea pe proiecte în domeniul economic şi al sănătăţii.

Astfel Eugen Teodorovici a propus „să fie valorificate unele facilităţi medicale şi de cercetare din ţara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei şi famaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii faţă de datoria Cubei şi să găsească soluţii pentru tratamentele contra cancerului”, conform documentului.

Între cele două părți s-a agreat constituirea unui grup de lucru, la nivel tehnic, care va analiza posibilităţile de cooperare în domeniul medical şi farmaceutic.

„În condiţiile în care partea cubaneză va fi de acord cu propunerea de cooperare în domeniul medical şi alte domenii identificate de ambele părţi, va fi necesar să se identifice o soluţie din punct de vedere juridic, astfel încât operaţiunea respectivă să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei Republicii Cuba faţă de România, cu respectarea legislaţiei în vigoare din România privind reglementarea drepturilor valutare provenite din activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională desfăşurată înainte de 31 decembrie 1989 şi din conturile de cliring şi barter. În acest sens, este necesară clarificarea poziţiei autorităţilor cubaneze”, declară ministerul Finanţelor.

Se pare însă că autoritățile din Cuba vor să menţină problema datoriei separat de eventuale colaborări cu România. „Ulterior vizitei ministrului Teodorovici în Cuba, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României, vice-preşedintele Cabrisas a arătat că partea cubaneză doreşte să se menţină linia de separaţie între problema datoriei Cubei faţă de România şi cooperarea bilaterală”, mai arată documentul Finanţelor.

La finele anului trecut, datoria Cubei către România se ridica la 1.522.725.577,78 ruble transferabile, în contul exporturilor derulate de ţara noastră înainte de 31 decembrie 1989. Aceasta a crescut faţă de anul 2017, când se situa la 1.488.797.459,06 ruble transferabile.

Cuba a refuzat însă plata acestei datorii dintotdeauna, considerând-o ştearsă din momentul în care rublele transferabile nu au mai existat. „Politica actuală a guvernului cubanez este de ştergere în totalitate a datoriilor exprimate în ruble transferabile, având în vedere că această monedă nu mai există”, arată documentul Guvernului.

Scandalul iscat în decembrie 2018 cu ocazia vizitei fulger de 10 ore în Havana a lui Eugen Teodorovici şi Sorina Pintea a fost cauzat de ținerea la secret de către oficiali a acestei delegații. De asemenea ruta aleasă de cei doi miniștri, Bucureşti – Moscova – Havana, dar și costul biletelor ce s-a ridicat la 15.000 de dolari au stârnit furori la acea vreme.

Ulterior cei doi au explicat motivul acestei vizite și anume „datoria istorică a Cubei” şi relansarea relaţiilor comerciale, precum şi chestiuni legate de cooperarea în domeniul medical. „Nu am fost în vacanţă. De succesul acestei misiuni va depinde viaţa copiilor şi de PSD-işti, şi de PNL-işti, şi de USR-işti (…) Toţi ştiau că am fost acolo, şi serviciile noastre secrete”, a declarat atunci Eugen Teodorovici.

Sorinea Pintea a oferit de asemenea explicații în ceea ce privește zvonurile legate de un program experimental medical de 150 de mii de dolari.

„Sunt mai mute medicamente care sunt în cercetare şi care vor intra în studii clinice inclusiv în SUA. Este vorba de medicamente oncologice pentru cancerul pancreatic şi glinom, medicamente care au statut de medicamente orfane în SUA şi care se utilizează în acest moment. Avem două vaccinuri contra cancerului pulmonar care sunt devoltate de către Centrul de Imunologie Moleculară din Havana. Apoi există un produs pentru tumori ale pielii, înregistrat în Cuba din 2016, injectabil, care a fost folosit cu foarte mult succes acolo. Apoi există un medicament care ar putea evita amputările de labe ale piciorului pentru pacienţii cu complicaţia diabetului. E în uz din 2007, folosit cu foarte mare succes. Sunt lucruri foarte concrete pentru care am mers, nicidecum pentru un proiect de 150.000 de euro sau de dolari”, a spus Sorina Pintea.

„Ministrul Finanţelor – Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii – Sorina Pintea au dezvăluit de ce au fost plecaţi in Cuba. România îşi doreşte o cooperare cu partea cubaneză pentru aducerea în România a mai multor medicamente care vindecă diferite forme de cancer şi care împiedică amputarea membrelor bolnavilor de diabet în stadiu avansat. Pentru cine nu ştie, Cuba a investit foarte mult în cercetarea medicală, cu rezultate extraordinare. Cunosc persoane care s-au tratat în această ţară sau care folosesc medicamentele şi care au constatat efecte miraculoase. Dacă se reuşeşte ca în România să se găsească aceste medicamente în farmacii (acum se aduc doar de cei care vizitează Cuba), va fi una dintre reuşitele majore ale acestei guvernări”, a mai explicat atunci fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Legat de bilete și ruta pe care au zburat cei doi miniștri, Eugen Teodorovici a spus că „asta a fost ruta de zbor”. „Am plecat cu ruta de zbor singura posibilă la acel moment”, precizând că la Havana a stat „câteva ore”, pentru a reveni apoi la Bruxelles iar costul biletelor a fost mic pentru efectele pentru piața din România, „Și un milion dacă era să coste biletele” având în vedere „efectele pentru piaţa din România era un preţ mic”.