FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Pe ansamblu, în 2016, acest indice a ajuns la o valoare medie de 161,6 puncte, cu 1,5% sub nivelul din 2015.

Anul trecut a fost marcat de un declin constant al preţului la cereale, care a scăzut cu 9,6% faţă de 2015 şi cu 39% faţă de vârful atins în 2011, în timp ce preţul la zahăr a crescut cu 34,2% în ritm anual, iar cel al uleiurilor vegetale cu 11,4%. “Incertitudinile economice, inclusiv evoluţiile cursului de schimb, ar putea să influenţeze şi mai mult pieţele alimentare în acest an”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

În decembrie 2016, comparativ cu luna precedentă, indicele preţurilor la produsele alimentare la nivel mondial calculat de FAO a rămas stabil la 171,8 puncte, faţă de 171,9 puncte în noiembrie, în pofida unei scăderi de 8,6% a preţului la zahăr. Potrivit FAO, preţul la zahăr a fost influenţat de deprecierea realului brazilian, dar şi de prognozele referitoare la o creştere de 18% a producţiei în principala regiune a Braziliei în care se cultivă trestie de zahăr.

În schimb, preţul la uleiuri vegetale a crescut cu 4,2% în luna decembrie 2016, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2014. Cotaţiile la uleiul de palmier au crescut din cauza stocurilor globale reduse, în timp ce cotaţiile la uleiul de soia au fost stimulate de perspectivele creşterii consumului de biodiesel în America de Nord şi de Sud. (Agerpres)