Compania, controlată în prezent de guvernul american, a adăugat că în 2012 a plătit Trezoreriei SUA dividende în valoare de 11,6 miliarde de dolari.

Profitul de 17,2 miliarde de dolari înregistrat de Fannie Mae în 2012 vine după pierderi de 16,9 miliarde de dolari în 2011. Cealaltă mare companie ipotecară din SUA Freddie Mac a raportat şi ea un profit record de 11 miliarde de dolari în 2012.

"Rezultatele noastre financiare s-au îmbunătăţit semnificativ în 2012 şi ne aşteptăm să rămână solide în următorii ani", a declarat directorul general de la Fannie Mae, Timothy Mayopoulos.

Contribuabilii americani au plătit 188 miliarde de dolari pentru a salva Fannie Mae şi Freddie Mac de la expunerea lor pe creditele riscante care au declanşat criza financiară mondială din 2008. Fannie Mae a primit ajutoare de 116 miliarde de dolari şi până acum a rambursat 35,6 miliarde de dolari în timp ce Freddie Mac a primit ajutoare de 72 miliarde de dolari şi a rambursat aproape 24 miliarde de dolari.

Revenirea graduală a pieţei imobiliare a permis celor două companii să devină din nou profitabile. De exemplu, Freddie Mac a avut rezultate nete pozitive în fiecare din ultimele cinci trimestre.

Împreună, Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sau garantează aproape jumătate din creditele ipotecare din SUA, adică aproximativ 31 milioane de credite imobiliare. Aceste împrumuturi valoare peste 5.000 de miliarde de dolari.
Sursa: Agerpres