Moştenitorul tronului, prinţul Charles, a spus că creşterea nesustenabilă a preţurilor locuinţelor din Londra provocă o migaţie a inteligenţelor, întrucât tinerii nu îşi mai pot plăti chiriile, informează mediafax.ro, care citează CNBC.

Prinţul a arătat, la o conferinţă pe tema locuinţelor care a avut loc la Londra, că în numai şase ani preţul mediu al locuinţelor din Londra a crescut cu 40%, la 650.000 de lire sterline (1,08 milioane dolari). "Preţul nu este sustenabil şi riscă să îndepărteze tinerii talentaţi care îşi încep carierele la Londra şi îşi cheltuiesc cea mai mare parte a salariilor pe chirii. Deţinerea unei locuinţe pentru această generaţie pare tot mai greu de realizat", a spus prinţul Charles.

 Preţurile proprietăţilor londoneze erau în luna ianuarie cu 13,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la nivelul Marii Britanii creşterea a fost de 6,8%.

Avansul preţurilor a fost determinat de îmbunătăţirea perspectivelor economice, deficitul de locuinţe şi un program guvernamental destinat stimulării construcţiilor şi susţinerii celor care cumpără pentru prima oară.

Potrivit datelor oficiale, preţul mediu al locuinţelor din Londra este de 458.000 de lire (755.837 dolari), aproape dublu faţă de media la nivelul Marii Britanii de 254.000 de lire şi de peste trei ori mai mare comparativ cu preţul mediu din Anglia.

Avertismentul prinţului a venit după ce Banca Angliei a anunţat că va urmări cu atenţie vulnerabilităţile care apar şi a discutat joi aplicarea unor teste de stres băncilor britanice, pentru a vedea cum pot face faţă unor majorări de dobânzi şi pericolului prăbuşirii pieţei imobiliare.

Preşedintele Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, Robert Chote, a afirmat în Parlament că există unele elemente speculative pe piaţa imobiliară.

Un fost membru al Comitetului de Politică Monetară al Băncii Angliei, Andrew Sentence, consideră că majorarea dobânzilor ar putea tempera creşterea preţurilor imobiliare.

"Nu am mai avut dobânzi de 0,5%, la un anumit moment trebuie să revenim la un nivel normal al dobânzilor. Cred că ar contribui la calmarea pieţei imobiliare", a spus Sentence, în prezent consultant economic la PwC.

El a arătat că nu se doreşte descurajarea pieţei imobiliare şi a construcţiilor, dar problema este creşterea de aproape 10% a preţurilor, la nivel naţional.