Unul dintre cele mai importante programe ale Ministerului Finanțelor condus de către Eugen Teodorovici este practic falimentar. Ministerul a pus la bătaie noi emisiuni de titluri de stat pentru Progamul Tezaur, dar românii nu sunt aproape deloc interesați. Întreaga operațiune începe pe 2 mai. Este surprinzătoare lansarea programului, în condițiile în care la primele trei serii din acest an interesul a fost din ce în ce mai scăzut, de la lună la lună.

În prima serie a fost subscrisă o sumă de aproape 700 milioane lei, în cea de-a doua de 500 milioane lei, iar în cea de-a treia de doar 200 milioane lei.

Românii fug de acest tip de operațiuni din cauza educației financiare precare, dar și din cauza procedurii greoaie a celor de la Poșta Română. În ciuda acestor probleme, cei din Guvern se laudă cu programul și spun că alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor Publice se bucură de un interes crescut al românilor.

Noua emisiune de titluri de stat destinată exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, are cu scadențe de la minim un an, la maxim 5, iar dobânzile anuale sunt de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.

La acest program pot participa persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Mai mult, a fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans, mai anunță Ministerul Finanțelor.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.