Doar cursul leu-euro dă semnale de îngrijorare. BNR luptă cu înverşunare dar nu reuşeşte să-l ţină în frâu, iar euro se duce în bălării.

Guvernanţii de atunci erau ocupaţi de alegerile parlamentare ce urmau să aibă loc peste două luni. Strategii peste strategii, planuri, găleţi, pilote, făină, zahăr, discursuri cu împliniri măreţe – de aşa ceva am avut parte în luna octombrie 2008, atunci când lumea se aştepta la dezastru, iar autorităţile române la posturile călduţe din Parlament.

Presa internă expunea pe larg problemele din Europa şi SUA şi prevestea declinul, în acest timp autorităţile împărţeau bani în stânga şi-n dreapta pentru câştigarea electoratului. Ba, mai mult premierul Tăriceanu vedea oportunitatea de a ne cumpăra case în SUA. Nu ştiu câţi au reuşit să-şi cumpere locuinţă în State, dar ştiu că dacă Guvernul Tăriceanu nu stătea cu mâinile-n sân sau concentrat doar la alegeri, România nu avea parte de un declin economic atât de prăpăstios.

Acum, în noiembrie 2011, un stat de lângă noi, cartoful fierbinte al Europei, este la un pas de faliment sau de retragerea din zona euro. Este adevărat că falimentul Greciei sau ieşirea din zona euro se tot anunţă de câteva luni, dar acum cu anunţarea referendumului pentru planul de salvare, grecii se îndreaptă spre abis. Sau mai bine spus împinge Europa spre prăpastie.

Pericolul este aproape, liderii europeni fac planuri, strategii de câteva luni. În Ministerul de Finanţe din Germania s-au făcut diverse scenarii legate de Grecia, chiar şi ce se întâmplă în cazul unui faliment sau ce urmează dacă eleni renunţă la moneda unică.

La noi autorităţile nu arată că se pregătesc de ce urmează. Prea ne lăsăm la voia întâmplării sau ne lăsăm în baza unei Europe cu mari probleme. Este adevărat că în primăvară ne-am luat centura de siguranţa, prin acordul de tip preventiv cu FMI, UE şi Banca Mondială, dar nu cred că este de ajuns.

Ar trebui să găsim şi să aplicăm măsuri concrete care să ne protejeze de două ori mai bine decât în 2008-2009. Nu e doar treaba guvernanţilor de a găsi aceste măsuri ci şi a celor din Parlament, aleşii poporului, care abia aşteaptă să vină un eveniment sau o sărbătoare să declare repede zi nelucrătoare. Nu că ar face ceva să le recupereze, dar măcar atunci când au lucrări în plen sau comisii să-şi dea tot interesul pentru a discuta actele pe care le au pe agendă. Sute sau chiar mii de astfel de proiecte aşteaptă să fie dezbătute de aleşii poporului, care însă au treburi mult mai importante de făcut decât să contribuie la bunul mers al acestei ţări.

Nici cei de la Palatul Victoria sau de la ministere nu sunt mai vrednici, dar măcar chiulul nu este ca în Parlament.