Creșteri galopante de prețuri la energia electrică. Ne referim la tranzacţiile de pe piaţa intraday. Acestea au ajuns joi la 875 de lei/MWh. Mai mult, s-au încheiat sute de tranzacţii la preţuri de peste 800 de lei/MWh.   

Piaţa intrazilnică (intraday) este piaţa pe care se fac tranzacţiile cu energie electrică cel mai aproape de momentul livrării. Dacă pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare-PZU) s-a atins recordul istoric de preţ, zilele trecute, despre piaţa intraday, care este “după” PZU, se vorbeşte mai puţin, mai ales că, tradiţional, este mai puţin lichidă.

Pe această piaţă producătorii care au energie necontractată anterior (prin contracte la termen sau prin tranzacţii anterioare pe PZU) o vând, pentru a fi cumpărată de furnizori (sau de alţi producători) care nu au asigurată prin contracte anterioare toată energia pentru clienţii lor imediat înainte de momentul livrării.

Piaţa românească de energie a ajuns să fie caracterizată de un deficit de generare, cu importuri susţinute. Joi, preţul mediu din PZU (energie livrată azi) a scăzut surprinzător, în condiţiile în care indisponibilitatea unităţii 1 de la Cernavodă s-a prelungit până sâmbătă seara la ora 24.00.

Nivelurile de preţ la care s-a tranzacţionat energia “last minute” sunt şocante: preţuri de 700-800 de lei/MWh au fost la ordinea zilei, şi au fost tranzacţii şi la 875 de lei. Cine a avut energie disponibilă în acel moment a avut câştiguri imense, iar cine a stat până în ultimul moment cu energie necontractată a plătit penalizări usturătoare, conform e-nergia.ro.

Câştigători au fost producătorii, mai ales cei din eolian, dar nu numai ei, mai spune sursa citată.